Хампарцумян: След бурята с КТБ трябва да се вземат мерки подобни кризи да не се повтарят

Левон Хампарцумян

От моментното състояние на КТБ не може да се прави извод, че финансовата стабилност на страната е съсипана. Винаги обаче търговският спор между двама силни играчи създава стресове. Друг е въпросът с какви инструменти се води „войната”. Това заяви пред bTV председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян.

По думите му КТБ е изолиран случай. „Тази банка имаше период на бърз растеж. От средно голяма банка за кратко време се превърна в четвъртата по размер на активите”, посочи банкерът.

„В корпоративния свят бързият растеж може да доведе до криза”, уточни той.

Обяснявайки, че банковият сектор не е застрашен, Хампарцумян призова за търпение, за да се разбере какво е актуалното състояние на КТБ. „Нямаме достоверна информация какво е състоянието на банката. Знаем, че има ликвиден проблем, но тя има активи. Затова трябва време, за да се разбере. Но силата на държавата и на БНБ е много по-голяма от „дупката” в банката”, обясни той.

„Един от най-важните ефекти на БНБ е, че тя застава с репутацията и техническите си възможности – влоговете на хората до 100 хил. евро са гарантирани на територията на целия ЕС”, успокои Хампарцумян.

По думите му анализът за изпадането в сегашната ситуация ще може да се направи след докладите на квесторите и в по-спокойна обстановка.

 „След 21 юли всеки ще може да направи избора дали да остане в тази банка”, заяви Хампарцумян с уточнението, че евентуално масово изтегляне на депозити след отблокирането на парите на хората няма да донесе удар на банковия пазар, защото това ще бъде отговорност на новия собственик на капитала, който ще бъде предварително подготвен.

„След като отмине тази буря, ще трябва да се вземат неообходимите мерки подобни кризи да не се повтарят”, заключи банкерът.

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене