Три фирми се конкурират за поръчка за 3 млн. лв. на община Петрич за ремонт на водопровода на Кърналово и Михнево

Три фирми се конкурират за спечелване на обществена поръчка за 2 934 000 лв. с ДДС за ремонтирането на водопровода на петричките села Кърналово и Михнево. Документи за участие са подали фирмата на благоевградчанина Велимир Магурев „БГ ЛЕНД КО”, благоевградската строителна фирма „Грома Холд” ЕООД и „ЮНАЙТЕД ПРОПЪРТИ ГРУП” ЕООД на софиянеца Иван Сталев.

Фирмата, която ще спечели поръчката, ще трябва да изгради довеждащ водопровод, обслужващ с. Михнево и с. Кърналово от сондажни кладенци до помпена станция, и резервоар с дължина 3828 м, както и да се подменят амортизирани участъци от съществуваща водопроводна мрежа на с. Кърналово с дължина 3370 м. Наред с това трябва да бъде изграден един експлоатационен сондаж за вода, намиращ се в района на Петрич, за водоснабдяване на двете села. Срокът за изпълнение на строителството е 240 календарни дни.

Външното водоснабдяване за селата Михнево и Кърналово в момента е от сондажни кладенци, разположени в терасата на река Струмешница. От тях чрез тласкателен водопровод водата се довежда до черпателен резервоар при ПС Михнево, откъдето се подава до резервоарите на с. Михнево и с. Кърналово. През 2015 г. е бил реконструиран част от тласкател за с. Кърналово с дължина 1535,38 м, изпълнен с полиетиленови тръби. Реализацията само на тази част от водопровода обаче се е оказала недостатъчна поради остарялата водопреносна мрежа в останалата част от водоснабдителната система за двете села. Тласкателните (довеждащи) водопроводи до резервоарите на с. Михнево и с. Кърналово са изградени от стоманени тръби. Неподменените участъци често аварират, което води до загуби на питейна вода, са сред мотивите на общината за поредното обявяване на обществената поръчка.

Състоянието на довеждащите водопроводи и водопроводната мрежа в с. Кърналово е лошо. Изградените преди повече от 30 г. амортизирани водопроводи представляват сериозен проблем поради своята ненадежност и потенциални рискове за здравето на хората. Недостатъчен е дебитът на двата сондажни кладенеца, от които се водоснабдяват две от най-големите села в общината. Друг основен проблем е, че диаметрите на съществуващите водопроводи са неизвестни и се откриват само при авария. По-голямата част от съществуващите водопроводи са изградени през частни имоти и са с неизвестни трасета. Не са правени никакви планови ремонти или рехабилитация на водопроводната мрежа за селото освен частична подмяна на водопроводи по част от улиците на селото.

В обобщение от община Петрич посочват като основни проблеми амортизираната и остаряла водоснабдителна вътрешноразпределителна мрежа, което води до чести аварии и загуби на питейна вода над 50%. В сухите месеци и загубата на голяма част от водата по трасето води до недостиг на питейна вода в населените места, което налага преминаването на воден режим за хората и застрашава здравето им.

С изпълнението на проекта община Петрич ще осигури ефикасно и ефективно водоснабдяване на жителите на двете села, както и ще намали загубите на питейна вода и експлоатационните разходи.

ВАСИЛЕНА ПЕТРОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене