БСП в Банско: Неприемането на плана за Пирин не защитава родните интереси

Депутати от БСП проведоха среща с граждани в Банско във връзка с „Визия за България“. Весела Лечева подчерта, че в страната има много проблеми- като демографската криза, задълбочаващи се социални неравенства, обезлюдяващи райони, неравномерно развитие на районите, бедността и ниските доходи, съобщиха от пресцентъра на партията.

„Това бе причина да създадем този документ и той е отворен да бъде допълван с ваши предложения. Целта е да живеем в модерна България, където държавата е гарант за сигурността на всички българи, за една спокойна и предвидима бизнес среда, да бъдем страна с активна държавна подкрепа към българското производство“, обясни тя. Лечева подчерта, че и в НС левицата ще продължи да върши своята работа и даде пример- че тази седмица БСП внася законопроект в подкрепа на родните производители, както и законопроект срещу двойните стандарти при храните.

Весела Лечева подчерта, че в сферата на регионалната политика основна цел на БСП е да се се намали дисбаланса между отделните райони и да се помогне на всеки район да развие своите приоритетни сектори. Тя подчерта, че безспорно за Банско това е туризмът и трябва да се работи в посока той да стане целогодишна европейска туристическа дестинация. „Това е възможно да стане, ако се насочат приоритетно инвестиции в инфраструктура, подкрепа на местното производство и инициативи от страна на правителството“, подчерта Весела Лечева.

„Всяка държава има поне 5 конкурентни предимства, което важи и за всеки регион. Като приоритетни предимства Банско трябва да има модерно земеделие, био продукция, туризъм и преработвателна промишленост“, заяви народният представител от ПГ на левицата Атанас Костадинов.

Той подчерта, че неприемането на плана за управление на Национален парк „Пирин“ и това, че постоянно се намира начин да се обжалва, е лоша услуга за гражданите и бизнеса от региона и не защитава българските интереси. По думите му, когато се взимат такива решения, трябва да се следи те да бъдат полезни за местната икономика и да отговаря на националните приоритети. Според него трябва както на национално ниво, така и на регионално да се определят конкретни приоритети, които да се развиват от държавата.

„За да постигнем всичко това, са необходими справедливост за хората, развитие на региона и политическа воля“, заяви Атанас Костадинов.

„Държавата трябва да е гръб на българските предприемачи“, заяви народният представител Жельо Бойчев. Той подчерта, че трябва да се смени социално-икономическият модел, който концентрира финансовите ресурси в малка група хора за сметка на мнозинството български граждани. По думите му държавните дружества трябва да бъдат управлявани така, че да могат да решават проблемите на хората и да носят печалба. „България се нуждае от радикална промяна, която не е само въпрос- кой е на власт, но и какво ще прави. Който и да дойде, ако продължи така, няма да постигне нужните за България резултати“, категоричен бе той.

Жельо Бойчев подчерта, че Борисов и правителството му нямат оправдание за това, че не могат да реализират потенциала на България в планинския туризъм. „Ние отдавна сме приели позиция на НС на БСП за развитието му. Искам да знаете, че имате нашата подкрепа за развите на вашия регион‘, заяви той.

Красимир Янков коментира темата сигурност.

„Как в България да се върнат младите хора, които избягаха. Законите ни са приемливи за развитите демокрации, след като сме в ЕС. Дали се спазват? Има органи, които да гарантират прилагането на законите и опазването на обществения ред, но МВР се ръководи от Бойко Борисов, за да обслужва ГЕРБ“, заяви народният представител от БСП Красимир Янков. По думите му гражданите са поставени в положение да се страхуват от силния представител на властта, за който МВР се грижи – кмет, народен представител, общински съветник, политически ръководител от партиите в управляващото мнозинство. „Изход има! Нов модел на сътрудничество на органите на реда с гражданското общество и нов модел на функциониране на сектор „Сигурност“, независим от политическа намеса“, категоричен бе Янков.

Като въпроси жителите на Банско поставиха проблемите на местното производство, на чистия планински туризъм, на изпълнението на водния цикъл на Банско, построен за 90 млн. лв., на мерките за запазване на околната среда в региона, на социалните политики в подкрепа на хората в неравностойно положение. Те изразиха задоволство от провеждането на такива срещи и желание те да продължат. Настояха да се вземат мерки за гарантиране на тайната на вота на всеки гражданин при гласуване и спиране на порочните практики с купуване на гласове по време на избори.

 

/дарик

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене