Афектиран ли е бил Ембака, когато уби Легионера на магистрала “Струма”?

Афектиран ли е бил Емил Първанов-Ембака, когато уби с камък на магистрала “Струма” охранителя и бивш легионер Николай Чивиев?

Този казус се оформи по време на делото в Окръжния съд в Благоевград, което продължава на 18 юни. Ембака е обвинен за убийство по хулигански подбуди (чл. 116 от НК), а защитниците му Марин Марковски и Росен Недин са на мнение, че престъплението е извършено в състояние на силно раздразнение (чл. 118 от НК). Разликата е в размера на наказанието и тя е драстична.

В първия случай се предвижда лишаване от свобода от 23 г., до живот или доживотен затвор без замяна. В състояние на афект, както е общоприето да се нарича силното раздразнение, е от 3 до 8 г. Две съдебни експертизи дават коренно противоположни становища, съобщава „24 часа”.

Първата – от две вещи лица, заключава, че по време на трагичния инцидент Първанов е бил афектиран. Втората – от четирима психолози и психиатри, е категорична, че не е имало физиологичен афект. Трагедията се разигра на 26 юни 2015 г. около 13,30 ч на новостроящата се магистрала “Струма”, лот 4 в района на Сандански. “Лесно се паля. Видях, че колата ми е цялата изпотрошена, а по ръката на жена ми имаше кръв. Падна ми пердето, притъмня ми и съм започнал да хвърлям камъни. Колко точно – не помня. Дори и подробности не си спомням, защото бях побеснял”, каза Първанов и изрази съжаление.

Категоричен е, че Чивиев първи започнал да удря с палката по стъклото на колата му. “Не можех да си контролирам действията. Не помня подробности. Съжалявам, че това се случи, но исках да защитя съпругата си и мен. Ако сега мога да върна нещата, бих постъпил по друг начин”, допълни обвиняемият.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене