Мъж от Абланица, ще плати митническа глоба от 50 000 лв. Вижте кое е въпросното лице.

 Жител на село Абланица ще плати митническа глоба от близо 50 000 лв., след като в колата му бяха открити чували с нарязан тютюн. Ресим Петелов е спрян за полицейска проверка в района на бензиностанция „Лукойл”  на входа на Благоевград след оперативна информация, че превозва акцизна стока.

В багажника са намерени осем черни полиетиленови чувала, съдържащи ситно нарязан тютюн с общо тегло около 164 кг. Шофьорът предал доброволно чувалите и обяснил, че му били дадени от негов познат,  чиято кола била  аварирала на пътя и го помолил да ги транспортира. Случаят е поет от служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност”, а тютюнът предаден на Митница Югозападна за съхранение.

 Впоследствие били иззети проби за лабораторен анализ, който установил, че тютюнът става за пушене.

На шофьора е съставен акт за административно нарушение  на Закона за акцизните и данъчните складове, който му бил изпратен по пощата.

Пратката била връщана няколко пъти, тъй като Ресим Петелов бил заминал в чужбина. Впоследствие началникът на Митница Югозападна му наложил глоба от 49 856 лв., равняваща се на дължимия акциз в двоен размер,  която е обжалвана в съда. В хода на делото Ресим Петелов развил същата теза, като пред разследващите – че само е направил услуга на свой познат, който бил закъсал с колата си на пътя.

 Той бил призован да свидетелства и потвърдил думите на Ресим, като допълнил, че чувалите били предназначени за негов братовчед, който щял да ги вземе от Благоевград. Въпреки обясненията районният съдия Владимир Пензов счита, че отговорността е на шофьора и потвърждава митническата глоба. Тютюнът се конфискува в полза на държавата. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд./struma.bg/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене