Възпитаници на НПГ “ Димитър Талев “ се включиха в седмицата на предприемачеството

Тази година Неврокопска професионалната гимназия „Димитър Талев“ отбелязва 55 години от създаването си с множество инициативи. Една от тях бе включването й в Седмицата на предприемачеството заедно с Джуниър Ачийвмънт – България.

Пет отбора гимназисти от десети клас в професионални направления „Икономика“, „Туризъм“, „Техника“ и „Облекло“ участваха в иновационен лагер в училището за създаване и представяне на предприемачески идеи по глобални теми. Предизвикателството за участващите ученици тази година бе свързано с екосистемата и грижата за нея, защото е важно да опазим света, в който живеем, все така красив, взаимодействащ, ЖИВ!

Подкрепяни от своите ментори – Венета Койова и Кирилка Ангелова от Джуниър Ачийвмънт – България, Снежана Джугданова и Тома Мачев от Бизнес инкубатор –гр. Гоце Делчев и Георги Четрафилов, учител в професионално направление „Икономика и туризъм“ в НПГ „Димитър Талев“, учениците разработиха и представиха пред жури и гости своите бизнес идеи за справяне с екологични и социални проблеми по предварително зададените глобални теми.

Жури на интензивния уъркшоп за генериране на идеи бяха Костадин Харисков – младежки медиатор в Община Гоце Делчев, Асен Занев – управител на фирма „АХАТ“ ЕООД, гр. Гоце Делчев и Мария Георгиева – директор на Неврокопска професионалната гимназия „Димитър Талев“. Те имаха нелеката задача да изберат победителите и да оценят отговарят ли идеите на критериите за добро решение и начинът, по който екипите ги представят и аргументират пред експертното жури.

Специални гости на инициативата бяха Галена Велева – председател на Обществения съвет към НПГ „Димитър Талев“ и Георги Атанасов – управител на фирма „Гама Проект Инженеринг“ ЕООД, гр.Гоце Делчев.

На базата на точките от оценяването на идеите и представянето им, за победител в състезанието журито определи отбора на Димитър Янев /10“б“/, Дара Попова /10“б“/, Еда Нафузчи /10“а“/, Велик Попов /10“а“/ и Росица Асенова /10“г“/, които разработиха идея, насочена към преодоляване на вредата от замърсяване с отпадъци, чрез устройство, в което те да бъдат рециклирани. За рециклирането всеки получава виртуални точки, които може да обменя за различни продукти – тениски, билети за концерт, ваучери с отстъпки и др., а половината от събраните средства да бъдат дарявани за залесяване, защото горите на планетата са нейните бели дробове.

Отборът, класиран на второ място, бе представен от Александра Марков /10“а“/, Димитър Камишев /10“а“/, Катерина Крачолова /10“б“/, Стоян Ципаров /10“б „и Румяна Михайлова /10“г“/ с идеята за вафлени чаши за кафе. А бронзовите медалисти – Величка Шиндова /10“а“/, Габриела Въжарова /10в/, Селина Узунова /10“б“/, Ферад Караилиев /10б/ и Мария Крушовска /10“а“/, предложиха да се събират химикалки за закупуване на инвалидни столове за хора с опорно-двигателни проблеми.

Всички участници в Иновационния лагер получиха не само престижни сертификати за участието си, но и придобиха ценни нови приятелства и незабравими емоции.

Директорът на НПГ „Димитър Талев“Мария Георгиева  награди победителите в иновационния лагер, като поощри и отборите, не попаднали в челната тройка, с грамоти и вкусни подаръци.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене