Гоцеделчевец: Йогата подобрява клетъчния имунитет и здравето

Ралица ВАСИЛЕВА

Здравейте, уважаема ре­дакция! Реших да ви пиша, за да допълня темата с по­знанията ми по йога и дока­зателства от съвременната наука за човешкото тяло.

Природата ни съветва, като ни показва – остава само да я разберем, както йогите преди хиляди годи­ни, посочва Николай Ка­лоферов, ръководител на група по крия йога в Гоце Делчев в писмото си.

Какво знае науката до­сега? И много, и малко… Най-малко за лимфата и нейната роля за нашето здраве, допълва той…

  • Човек вдишва 2000 пъти за 24 часа.
  • Кръвта изминава 2000 км за 24 часа. 2000 пъти някол­ко милиона клетки се хранят и отделят боклук (токсини). Опасните боклуци се обез­вреждат и от лимфата, чрез лимфоцити, левкоцити и макрофаги в 400 депа-при­хващачи, т.е., лимфни възли.
  • Човекът е най-съвърше­ната биомашина – проблемът е, че прекалено я замърся­ваме вътрешно през послед­ните 100 години. До 2008 г. науката вече разбра, че лим­фата, по-точно нейната ско­рост, зависи от движението на 600-те скелетни мускула. Тогава – да спортуваме ли? Но при всички спортове уве­личаваме броя на вдишва­нията и сърдечния ритъм. Следователно, принуждава­ме милиарди клетки да се хранят принудително – без нужда и да про­извеждат още повече боклуци. А така си съсипваме междук­летъчния имунитет. Тогава защо съвре­менната наука все още се чуди защо спортистите имат слаб имунитет? Зато­ва някой, по-умен от съвременната наука, е въвел науката йога. Защо ли? Вижте, кол­ко е просто.
  • С йога дихателни упражнения (праная­ма) намаляват броя на вдишванията в минута (колкото кос­тенурка) и така се намаля­ва честотата на хранене на клетките – следва производ­ството и на по-малко боклу­ци, а оттам – по-чисто меж­дуклетъчно пространство. А това е по-добър клетъчен

 имунитет, който ни пази от болестите.

  • От друга страна, чрез йога упраж­ненията (асани), бав­но, без да ускоряваме сърдечния ритъм, раз­движваме (разтягаме) всички 600 мускула – т.е., уве­личаваме скоростта на лимфата. Кръвта не бушува, клетките се хранят – бавно и спокойно.

Просто и ясно. Сега е из­лишен въпросът, защо Айн­щайн е станал последовател на учението йога на стари години. Най-вероятно е раз­брал простичката истина, още неосъзната от науката:

  • Бързо дишане, плюс бър­зо сърцебиене, плюс бърз метаболизъм е равно на бързо износване, както ко­либрите, които имат живот два месеца.
  • Бавно дишане, плюс бав­но сърцебиене, плюс бавен метаболизъм, плюс природ­но чиста храна е равно на добър имунитет, дълъг жи­вот като при костенурките.

Осма годи­на ръководя група по крия йога в град Гоце Делчев. Защо точно йога? Защото не е религия, а наука за чо­вешкото тяло и неговото здраве. Всич­ки нови научни открития все по-бързо се приближават до хилядолет­ните познания на аюрведа. Само за месец са налице три доказателства за това. Проф. Люк Монтание залага на водата, проф. Неумивай­кин – лекарят на космонавти­те, има център за лечение с кислородна вода. И трето – в медицината се прилага ме­тод, при който кръв от паци­ента се озонира и се влива обратно като лекарство сре­щу много болести, както и за подсилване на имунитета. Този метод залага на атом­ния озонов кислород. Нау­ката йога точно това прави от хиляди години. Пълното йога дишане принуждава организма сам да произвеж­да озонов кислород от “не­потребния” след биосинтеза на въглероден двуокис. Да пожелаем тогава успех на науката в изучаването на аюрведа!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене