ГОРЕЩА ТЕМА! Слагат край на „хвърчащите“ извинителни бележки с нови строги правила, учителите в контра на джипитата

Със строги правила РЗИ сложи край на „хвърчащите“ извинителни бележки. Заради зачестилите случаи на отсъствия на ученици от училище, извинявани с медицински документи, и предприетите съвместни действия между Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването за документиране и контрол, Регионалната здравна инспекция информира всички лечебни заведения на територията на областта за спазване на изискванията за издаване на медицински документи, удостоверяващи необходимостта от отсъствие от училище по медицински причини.
Като е известно, тази тема вече няколко години е ябълката на раздора между училищни директори и личните лекари на учениците. Школски шефове отдавна настояват въпросът да бъде регламентиран и да важат извинителните бележки, издадени единствено от компютъра на джипито. Лекари обаче упорито се противопоставяха на искането с аргумента, че никой не им е разпоредил и вменил такива задължения. Така някои удряха подписи и печат на зелените извинителни бележки, иначе свободно продаващи се между учениците за няколко лева, други пък предпочитаха компютърни формуляри.
Сега всички джипита трябва да издават медицински бележки по образец, които трябва да съдържат подпис и печат на лекаря, извършил прегледа на ученика. Необходимо е и вписването на уникалния идентификационен номер /УИН/ на лекаря, ако същият не е отбелязан на печата. В медицинската бележка задължително трябва да има номера и дата на медицинската документация за осъществения преглед /амбулаторен лист, фиш за обслужен спешно болен, лист за преглед на пациент/, коректно изписана диагноза с посочен код на заболяването. Дните, посочени в медицинската бележка, за които е определена необходимостта от отсъствия от училище, не може да предхожда датата на извършване на прегледа, посочена в медицинската документация.
„Във връзка с гореизложеното следва да запознаете всички директори на училища в област Благоевград за спазването на посочените реквизити в медицинските бележки. При констатиране на нередности в попълнената медицинска бележка, удостоверяваща отсъствието по здравословни причини, моля да ни уведомите с цел извършване на проверка“, се казва в писмото на директора на РЗИ д-р Лена Павлова до началника на РУО Ивайло Златанов с дата 26 септември.
Съответните училища, които вече са уведомени писмено, трябва да съхраняват оправдателните документи за отсъствията на учениците. Медицинските бележки, такива от родителите, спортен клуб и т.н., на базата на които класните ръководители извиняват отсъствията, трябва да бъдат подредени за всеки ученик от класа в хронологична последователност и да се съхраняват в класьори в дневниците.
„Ние още миналата година въведохме класьори и съхраняваме там бележките – поясни директорката на ХI ОУ Марияна Митова. – Оказа се, че не само училищата в Благоевград, а и в цялата област вече разполагат с т.нар. класьори за всеки ученик, представляващи найлонови джобове, в които стриктно поставят и пазят въпросната документация“.
Директорът на VIII СУ Сергей Биров пък разясни, че при съмнения в достоверността извинителната бележка би следвало да е заверена и от медицинското лице на училището. „При нас това не е проблем, тъй като обучаваме ученици от 1 до 7 клас, а те не отсъстват безпричинно и съответно не носят фалшиви бележки“, сподели С. Биров
Репортер на „Струма“ се обърна за коментар по темата и към д-р Зорка Иванова, която заедно с колегите си
д-р Нинова, Бекярова и Дукова имат обща практика с над 6000 пациенти. „То нали всичко оправиха и в здравеопазването, и в образованието, та РЗИ и училищните директори опряха до бележките“, заяви д-р Иванова и отсече, че новите изисквания излишно усложняват и обременяват работата на лекарите. „Ето, аз имам от зелените бележки, нали с моя подпис и печат те също са официален медицински документ. Защо трябва за всяка хрема или за някой дошъл с две пъпки да пиша сума ти време на компютъра, да губя време и да си усложнявам работата? На всичкото отгоре трябва да съхранявам цялата тази бумащина и подлежа на проверка“, коментира лекарката, която иначе потвърди, че разполага с новия формуляр и го показа на монитора на компютъра си.
Д-р Иванова бе категорична, че учениците съвсем откровено злоупотребяват и идват за бележки просто за да не ходят на училище „Влизам им в положение – да не вземат да ги изключат от училище, но те наистина прекаляват. Ето, още в началото почнаха с неврозите. Симулират припадъци пред кабинета ми, че им е лошо, само и само да не ходят на училище, защото били стресирани от входните нива. Сега са си измисли и нова „диагноза“, твърдят, че имат разстройство и не могат да ходят на училище“, разказа д-р Иванова, която не е съгласна с новите изисквания за издаване на медицинските бележки, но и съвсем честно призна, че често учениците са мними болни. „Вече започнах да им казвам: Не ме интересува, ако искат да ви изключат, повече никакви такива“, подчерта лекарката.
Новата система ще даде резултат, в това са убедени директорите на училища, прогнозиращи, че броят на безпричинните отсъствия ще намалее драстично, и то в най-кратки срокове.
„От много години водим битка този проблем да бъде решен и регламентиран. Каква е ползата лекарите да раздават извинителни бележки под път и над път? Сега вече няма да има интерпретации и безпричинните отсъствия ще намалеят чувствително“, е мнението на директора на Националната хуманитарна гимназия Марин Митов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене