Общинските съветници в Хаджидимово отхвърлиха предложението на кмета за такса от 15 лв. „пазене на място” в детските градини

Общинските съветници в Хаджидимово отказаха да натоварят жителите на общината с нова такса за децата, които посещават 3-те детски градини – ЦДГ „Незабравка” в с. Копривлен, ЦДГ „Надежда“ в Хаджидимово и ЦДГ „Пролет“ в с. Абланица, и отхвърлиха предложението на кмета Людмил Терзиев за промяна в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги. В точката, касаеща детските заведения, кметът предложил освен по 2,50 лв., които родителите плащат за 1 храноден в градината, те да броят допълнително още по 15 лв. твърда такса за месеца, която не зависи от броя на посещенията. Така на практика дори детето да отсъства цял месец от градината, родителите трябваше да плащат 15 лв. за мястото му, а ако пък ходи 22 дни в месеца в детската градина, това ще струва 70 лв. на родителите. Тези сметки се сториха на общинарите крайно неприемливи предвид факта, че общината е доста бедна, и предложението на Терзиев не мина.

Мотивът за необичайната такса на кмета, зад когото застанаха само директорите на градините, бяха строгите изисквания към храната на децата. Те са регламентирани с Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 г., която е от 2011 г., и Наредба №9 от същата година, в която са изредени специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения.

Съгласно двете наредби децата трябва да получават 3 закуски и 1 обяд, поне 4 пъти в седмицата да приемат зърнени храни, всеки ден в менюто да имат най-малко по 350 грама кисело или прясно мляко без захар и 30 г сирене, а консумацията на колбаси е абсолютно забранена. Децата освен това нямат право да пият вода от чешмата, а само слабо минерализирана, изворна или трапезна вода. Млечните продукти задължително трябва да отговарят на определен стандарт по БДС, а хлябът може да е само 3 вида – „Добруджа“, типов или пълнозърнест.

До момента никой в страната не е изчислил колко струва реално един храноден в българска детска градина, ако трябва да се спазват всички грамажи или качества, на които да отговарят храните на малчуганите. Причината е, че доставчиците се снабдяват с продукти от различни места, а много често в обществените поръчки за организиране на храненето директорите на градините включват и суми за подмяна на кухненско оборудване, което би трябвало да е ангажимент на съответната община.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене