Най-вероятно новият председател на БСП – Благоевград ще е Антон Асиски

На 27 май общинска конференция на БСП в Благоевград ще избере новия си председател на мястото на депутата Николай Бошкилов. Това решение взе снощи разширено заседание на ОбС на БСП – Благоевград, свикано от изпълнителното бюро, с една-единствена точка в дневния ред – насрочване на общинска конференция за избор на нов председател.

Избирането на нов председател на Общинския съвет на БСП – Благоевград е наложително, тъй като съгласно чл. 42, ал. 2 от новия партиен устав вече не могат да бъдат съвместявани партийни постове с държавни като министри, зам. министри, депутати и областни управители.

Тъй като времето до 27 май е малко, а предстоят и 3 почивни дни за Гергьовден, социалистите решиха още в средата на следващата седмица да започнат събрания в основните партийни организации, където всеки член на партията да може да направи своята номинация за следващия председател на БСП в Благоевград. Според слуховете сред социалистите с най-големи шансове да оглавят партийната организация са предишният общински председател д-р Владимир Пандев и общинският съветник Антон Асиски. Най-вероятно новият председател ще стане синът на бившия заместник-кмет Виктор Асиски, който се ползва с безрезервното доверие на Бошкилов и е емблематичен представител на младото крило в столетницата, което от няколко години се опитва да измести от постовете и позициите им „старите другари“ от групата на бившия областен председател Юлиян Гошев и ексдепутата Емил Костадинов.

В региона други такива смени на общински председатели няма да има, тъй като вторият местен депутат – бившият заместник-кмет на Гоце Делчев Богдан Боцев, не е в местното партийно ръководство, а другият депутат Тома Томов освен че е от София, изобщо не е член на партията.

Още през юни обаче ще се наложи да бъде свикано и заседание на областния съвет на БСП заради необходимостта Бошкилов да освободи и поста областен председател на партията.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене