Наказаха експерт от следствието, не видял бус край обрана банка в Сандански

Експерт-криминалист получи наказание „предупреждение за уволнение“ от Главния прокурор Иван Гешев, защото при преглеждане на видеозапис от камера в района на обрана банка, не видял сив микробус.

Ал. Г., който е главен експерт-криминалист в отдел „Криминалистика“ в НСлС, следствен отдел на Окръжна прокуратура-Благоевград, обжалвал заповедта. На първа инстанция Районният съд в Благоевград отмени наказанието, но след това Окръжният съд потвърди заповедта като законосъобразна.

Случаят с обраният банков клон в Сандански е от 17 септември 2020 г., около 03.12 ч. през нощта. Крадците счупили прозорец,опитали да разбият метална каса, в която са съхранявани парите, но не успели. Тогава събрали парите, които били по чекмеджетата. Още при първия преглед на запис от камера на близко казино, криминалист от ОДМВР-Благоевград установил, че в 02,45 ч. от ул. „Ю. Гагарин“ пристига сив микробус и паркира на заден ход към прозореца, от който е проникнато в банката, като в 03,15 часа микробусът се оттегля с висока скорост.

След това по досъдебното производство са назначени видео-технически експертизи на записи от охранителните камери на различни обекти разположени около сградата на банката. На експертът Ал. Г. е било възложена задачата да се установи дали на кадрите се наблюдава „светъл на цвят микробус с лети джанти и затъмнени стъкла, най- вероятно „Фолсфаген“, за времето от 2 до 4 ч. на 17 септември. Експертът дал заключение че такъв микробус не се вижда.

Това наложило втора експертиза, която „видяла“ превозното средство. Експертът е наказан с „предупреждение за уволнение“ за нарушения на трудовата дисциплина, неспазване на задължението за изпълнение на възложената работа с необходимото качество. Пред съда той обяснил, че е бил преместен в приземен кабинет, където липсвало необходимата за качественото изпълнение на задълженията естествена светлина и работна среда. Работил в един кабинет с експерт по обществени поръчки, на който пряката му дейност била свързана с общуване с други лица институции и провеждане на телефонни разговори. Допълнил, че е използвал безплатен, обикновен софтуер, общодостъпен за всички, както и софтуер, наличен в самите дискове, която е единствената техническа възможност, предоставена му от работодателя за изследване и действително не е установил въпросният автомобил.

Въпреки изложените мотиви за допуснатото недовиждане, окръжният съд потвърди наказанието на експерта.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене