Мария Габриел: Никакви извинения за гениталното осакатяване на жени!

zero_tolerance

Нужни са програма за действия и координация за ефективна европейска политика

Европейският парламент проведе дебат по въпроса, който Комисията по правата на жените и равенството между половете внесе до Европейската комисия относно нулева толерантност към гениталното осакатяване на жени. В разискването участва и комисар Вера Юрова, отговаряща за равенството между половете.  3 милиона момичета и деца по света всяка година стават жертви на гениталното осакатяване на жени. В Европа, около 500 000 са обект на неприемливо нарушение на човешките права, каквато е тази практика.

Ръководителят на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел работи по темата още от първия си мандат. Тя беше един от евродепутатите, посланици на кампанията срещу гениталното осакатяване, инициирана през 2013 г.

„Не съществуват културни, традиционни или религиозни оправдания за гениталното осакатяване на жени. Трябва да направим всичко по силите си, за да спрем тези престъпления”, призова в пленарната зала Мария Габриел.

Тя открои няколко елемента, които трябва да ръководят европейската политика за ликвидиране на гениталното осакатяване на жени.

Важно е Европейската комисия своевременно да предложи график и срокове за изпълнението на действията в контекста на съобщението й от 2013 г. за ликвидиране на гениталното осакатяване на жени. Необходимо е също засилване на ролята на Европейския институт за равенство между половете, за да подпомогне държавите-членки в разработването на специфични индикатори за гениталното осакатяване.

Мария Габриел обърна сериозно внимание на външното измерение на политиката на ЕС по въпроса. Тя апелира за последователна и тясна координация между върховния представител на ЕС, специалния представител на ЕС по правата на човека и Европейската комисия в областта на развитието, хуманитарната помощ и миграцията.

„Три са ключовите моменти – координация, споделяне на информация и допълнителни действия, за да се придаде съдържание на холистичния подход на ЕС. Необходимо е да продължим да включваме темата за гениталното осакатяване на жени в миграционната политика с особено внимание към младите момичета от мигрантските общности в Европа, за да не бъдат изпратени в страната си на произход за подлагане на генитално осакатяване. Нито едно момиче или жена не трябва да попада в капана на обрязването по медицински път, защото независимо дали се извършва от лекар или някой друг, това е грубо нарушение на правата на човека”, заключи ръководителят на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене