Седем иракчани с условни присъди и по 100 лева глоба от съда в Гоце Делчев, екстрадират ги в Гърция

Магистратите в Гоце Делчев осъдиха седем иракски граждани – петима мъже и две жени, на 3 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок и им наложиха глоба от по 100 лева.

Групата бежанци бе задържана на 10 април. Чужденците опитали да преминат нелегално гръцката граница в района на хаджидимовското село Теплен.

Те бяха заловени от ганичните полицаи след подаден сигнал от служител на ГПУ-Гоце Делчев от съседното на Тепен село Беслен. Групата бе от 19 иракчани, сред които петима мъже, четири жени и девет деца.

Пред съда в Гоце Делчев още същия ден бяха изправени 10 непълнолетни. Присъдите на останалите трима се очаква да станат известни до дни.

При залавянето им, иракчаните заявили пред служителите на Гранична полиция, а по-късно и пред магистратите, че са прекарали близо 2 месеца в лагера „Идомени“ на гръцко-македонската граница и че със самолет били прехвърлени от Турция.

Задържаните от групата заявили, че не искат да остават в България и че се насочили към Англия и Германия.

При разпитите признали още, че за да стигнат до България, платили на кола, с която пътували два часа, а след това до зелената граница при пограничното село Теплен ходили 8 часа пеша.

Предполага се, че са били водени от трафиканти, които преди Теплен са ги изоставили и са им посочили откъде да пресекат зелената граница.

Според запознати, при залавянето им, всички са били дезориентирани и буквално не знаели къде се намират.

Вчера в късния следобедс осъдените мигранти бяха доведени в съда в Гоце Делчев от ареста на Граничното поделение, за да им бъдат прочетени съдебните определения, според които всички са със сключени споразумения с прокуратурата и с признания за виновност.

Постановените присъди на всички иракчани са за извършено престъпление по член 279, ал.1 от НК.

Двама от осъдените мъже са иракски граждани от кюрдски произход – С.М.А., роден на 14.04.1994 г., и Г.Б.М., с начално образование, неосъждан, неженен и безработен.

Две от осъдените жени са на 18 години, а третата – на 33. Едната от тях е семейна, с начално образование, а 18-годишните са неграмотни и неомъжени.

Иракчанин с инициали Р.С.Х. е най-образованият в групата, със средно образование, женен. Той се е представил пред съда за търговец на коли. Предположенията са, че всички осъдени са били без документи или с фалшиви такива.

Всички от групата са на възраст от 18 до 35 години, бягащи от войната в Ирак. Според разказите им, чрез наетите преводачи, пред граничните власти и пред съда те твърдели почти едно и също – че във войната в Ирак загубили близките си, домовете си, покъщнина и всичко, което са имали, след което тръгнали да се спасяват и напуснали родината си, с малко пари и дрехите на гърба си.

На всички осъдени от Районния съд в Гоце Делчев са назначени служебни защитници.

 

 

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене