„Зелените“ в нова схема: Магистрала„Струма“ няма да мине през Кресна?

Природозащитници призо­ваха първия вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс да се на­меси и спешно да започне на­казателна процедура срещу България, за да защити ев­ропейското природно богат­ство в Кресненското дефи­ле. Писмото е подписано от действащите на европейско ниво големи природозащит­ни мрежи – тази за защита на птиците „Бърдлайф“ (BirdLife Europe), за мониторинг на публичните финанси (CEE Bankwatch Network), Цен­трално-европейската мрежа за биоразнообразие (CEEweb for Biodiversity), адвокатите за природозащита Client-Earth, Европейското приро­дозащитно бюро (European Environmental Bureau), Грий­нпийс (Greenpeace), платфор­мата за онлайн активизъм WeMove.eu и офиса на WWF за европейски политики (WWF-European Policy Office).

Европейските природоза­щитни мрежи, подкрепени от българските организации, сред които коалицията „За да остане природа“, „За Зе­мята“, „Балкани“, WWF-Бъл­гария, БДЗП и други, раз­ясняват, че казусът е както природозащитен, така и специфичен за ресора на Ти­мерманс – върховенството на закона. Според неправи­телствените организации, става въпрос за три наруше­ния на правото на ЕС, които вече са нанесли вреда на защитената дива природа в Кресна по проекта за магис­трала „Струма“ от България до Гърция.

От една страна, държавата официално одобрява вари­ант за път в рамките на за­щитената долина на Струма, като не спазва утвърдената от ЕК през 2008 г. екооценка, която одобрява два вариан­та за маршрут на магистра­лата извън дефилето – през дълъг тунел и на изток из­вън дефилето, в полите на планина Пирин.

От друга страна, де факто е започнал подготвителен строеж в рамките на защи­тената зона от Натура 2000 „Кресна – Илинденци“, за които антикорупционни раз­следвания сигнализираха през февруари.

От трета страна, въпре­ки правното оспорване на двата споменати процеса, правителството вече изби­ра изпълнител по търгове за завършване на последна­та важна част в рамките на план за строеж в дефилето и в защитената европейска зона от „Натура 2000“.

Природозащитните мрежи искат среща с първия вице­президент Тимерманс, като разясняват, че в своите пра­вомощия в края на мандата на настоящата Комисия той трябва да започне наказа­телна процедура, защото България вече е доказала, че ще подаде документация за финансиране към ЕК едва впоследствие след осъ­ществяване на проекта – то­ест, след нанесени необра­тими щети на природата и на местното население.

ЗАЩО НЕ МОЖЕ ДА ИМА МА­ГИСТРАЛА В ДЕФИЛЕТО

Финансирането на ма­гистрала „Струма“ от евро­пейските фондове и Евро­пейската инвестиционна банка се базира на решение по ОВОС (оценка за въздействие­то върху околната среда) и ЕО (еко­логична оценка) под № 1-1 от 2008 г. Според тази еко­оценка, магистра­лата е допустима от гледна точка на уникалната приро­да на Кресна в два варианта – в дълъг тунел, заобикалящ дефи­лето или изне­сена изцяло на изток от него в подножието на Пирин (виж картата).

Български­те активисти от коалиция­та „Да спасим Кресненския пролом“, в която члену­ват „За Земя­та“, „Балка­ни“ и други, припомнят, че в момен­та действа в разрез с гор­ната екооцен­ка е прието от Агенцията за пътна ин­фраструктура (АПИ) реше­ние Г-10,5 (виж картата), кое­то е одобрено и от екоми­нистерство­то с Решение 3-3/2017. Спо­ред това ново решение едно­то платно (Со­фия – Кулата) ще премине през Креснен­ския пролом, а другото – из­точно от него с тунели и виадукти. С този вариант не се постига компромис, защото се на­рушават интересите както на местните жители, така и на безопасността на пъту­ващите и на опазването на пролома. Чрез него няма да се решат проблемите с тра­фика, нито ще бъдат нама­лени катастрофите. Мест­ните жители и ползвателите на пролома – каякари и ту­ристи, ще имат затрудне­ния при пътуване в района с бавноподвижни автомо­били, нужни за земеделие, планински и речен туризъм и други характерни поми­нъци. Еднопосочното дви­жение по стария път ще затрудни силно и туризма, и връзката на местните на­селени места, особено при спешни нужди – болести, инциденти и други, които изискват пряк локален път до областния център Благо­евград. С изграждането на дясното платно по посока София – Гърция ще се на­несат непоправими разру­шения на пролома. Те, от своя страна, ще доведат до намаляването и изчезване­то на биоразнообразието и на защитени видове, ценни за цяла Европа и ще застра­шат устойчивите форми на използване на тази природ­на даденост – каякинг и рафтинг туризма, бърд уо­чинга, трекинга, земеделие.

Коалицията „Да спасим Кресненския пролом“ на­помня отново, че в наруше­ние на Решението по ОВОС и ЕО № 1-1/2008 г. са отхвър­лени двата възможни ва­рианта, които предоставят едновременно и устойчиво природозащитно, и транс­портно решение: дълъг ту­нел и източен вариант Г-20, който предвижда изнасяне на двете платна на магис­тралата на изток. Ние смя­таме, че все още не е късно да бъде избран един от два­та варианта и сме готови да съдействаме пред раз­личните европейски инсти­туции за подобна промяна, посочват от организацията.

Анализ на документите на търговете на експерти­те от „Да спасим Креснен­ския пролом“ показват, че посочените в обществени­те поръчки индикативни стойности за варианта на правителството (Г-10,5) на обща стойност от над 875 милиона лева (без ДДС) не се различава значително от сочените от официални­те институции стойности на одобрените от екооценката варианти – тунела и Г-20. За­едно с ползите за региона и отделните сектори като ту­ризма и търговията в сред­но- и дългосрочен план, първоначалните варианти се очаква да се окажат още по-изгодни.

Андрей Ковачев от сдру­жение „Балкани“ и член на коалицията „Да спасим Кресненския пролом“ обяс­ни, че трасе през дефилето е лошо и за природата, и за хората. „Ако магистрал­ният трафик остане по се­гашния път – дали целият, дали само половината – тежките ка­тастрофи не само няма да намалеят, а може и да се увеличат. В пролома вся­ка година има десетки хиля­ди посетите­ли – главно рафтаджии, там постоян­но минават местните хора за да стигнат до лозята, ни­вите, пасищата и до селата в планината. Пешеходци или бавни коли на този те­сен път и при тези завои, за­едно с бързия магистрален трафик значи само едно – тежки инциденти. Същото е и с дивите животни. Ма­сово загиват върху пътя. А там в Кресненско дефиле е мястото с най-богата фа­уна, изобилие от редки и защитени видове – и всич­ките събрани на дъното на тясната долина, където минават пътя и трафика. И единствения начин всичко това да не става, е целият магистрален трафик да е извън, а сегашния път да остане локален,“ смята Ко­вачев.

КОЛКО Е УНИКАЛНА „НАТУРА 2000“ В КРЕСНА

Освен местното си значе­ние за земеделието и тури­зма на област Благоевград, Кресненското дефиле е признато като уникално от гледна точка на богато био­разнообразие и има множе­ство научни публикации по темата. По тази причина то е и от значение за европей­ското природно наследство и част от мрежата зони „На­тура 2000“, защитавана от Европейския съюз с две директиви.

Преминаването през де­филето е обект на наблюде­ние и от Бернската конвен­ция на Съвета на Европа за опазване на дивата ев­ропейска флора и фауна. Районът е защитен също от зоната от две зони от Натура 2000 по силата на българското членство в Ев­ропейския съюз, който е за­щитил конкретни природни видове и местообитания с тази мрежа.

Вестник “ Топ Преса“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене