Историческият архив на Александър Пелтеков в Благоевград

благоевград

На 20 юли благоевградчани ще могат да видят закупения от общината исторически архив с уникални за региона документи.
7 скулптори подарени лично от шефа на Националния исторически музей Божидар Димитров ще допълват колекцията. Това обявиха днес кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов и директорът на Регионалния исторически музей Христина Цонева.
„Изключително ценен извор за историята на българското национално освободително движение в Македония. Ценен източник на информация за периода 1878-1944 година”. Така определи закупения от община Благоевград исторически архив проф. Божидар Димитров. Директорът на националния исторически музей сподели, че е впечатлен от бързата реакция на община Благоевград във връзка със закупуването на архива.
„Община Благоевград реагира много бързо в тези бедни и кризисни времена”, каза проф. Божидар Димитров, директор НИМ.
Професор Димитров уточни, че е съществувала опасност този архив да попадне в Скопие, но за щастие някои институции са се намесили и са успели да го предотвратят след дълги и убеждаващи разговори. Той е категоричен, че в архива на Александър Пелтеков няма и не е възможно да има нищо в подкрепа на македонизма.
Архивът събиран от Александър Пелтеков е в Благоевград благодарение на Общински съвет и на всички граждани на града, сподели кметът Атанас Камбитов. Той благодари и на Обществения съвет в Благоевград, които пуснаха жалби до всички институции относно намерението на общинското ръководство, отричайки автентичността и стойността на архива.
“Благодаря им! По този начин те ни помогнаха да докажем, че решението ни е абсолютно прозрачно, решение, продиктувано от отговорността ни към историята”, коментира Атанас Камбитов, кмет на общ. Благоевград.
Закупуването на архива бе приветствано и от преподавателя в ЮЗУ проф. Димитър Тюлеков, който изтъкна нуждата всичко от българската история свързано с Македония да бъде събрано в единен електронен регистър.
„Днес за мен е един паметен ден , защото от 21 години искам този архив да дойде в Благоевград. Този архив е уникален и е събиран от един професионален колекционер”, каза проф. Димитър Тюлеков.
Научно информационен център Македония, като част от един голям музей на Македоно-одринското опълчение е възможен при положение, че община Благоевград осъществи идеята си за изграждане на експоцентър, разположен на част от територията на бившите казарми. Исканите терени обаче така и не бяха преотстъпени на общината.
„Искането на община Бл-град. За част от терените получи отпор и отказ. Отиваме в сферата на пазарлъците”, съобщи Камбитов.
Благоевградчани ще могат да се докоснат до ценния исторически архив в деня на избухване на Илинденско –Преображенското въстание 20 юли. Тогава в изложба ще бъдат показани най-ценните находки в архива сред които документи, снимки, топографски карти и други.

Е79

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене