115г. от рождението на академик Дечко Узунов

Музей Благоевград

Историческият музей в Благоевград отбелязва 115г. от рождението на академик Дечко Узунов
През 2014 година се навършват 115 години от рождението на академик Дечко Узунов, оставил цяло поколение творци повлияни от свободния, независим дух и от мощния талант на неговото творчество и личност.
В подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата 2019 г. и отбелязване на рождението на художника, ОКИ Галерия-музей „Дечко Узунов“ представя изложбата „Акварели” в Регионален исторически музей- Благоевград от 25.03 до 23.04 2014 г.
Изложбата показва уникални акварелни творби на академик Дечко Узунов. Експонирани са 31 акварели от любимите теми на художника – пейзажи, голо тяло и глави на моми. Част от изложбата е и документална фото изложба със снимки на Дечко Узунов.
Изложбата се открива на 25 март от 17:30 часа в зала Временни изложби на Регионален исторически музей- Благоевград.
На 26.03.2014 г. от 13:00 часа в кинозалата на Регионален исторически музей- Благоевград ще се проведе представяне на филма на Регионален телевизионен център – Благоевград- „Още ли бродиш, Делчев войвода!“ с режисьор Валери Яков, сценаристи Валери Яков и Красимир Кушев, научен консултант доц. д-р Димитър Тюлеков.
Събитието е част от инициативата „Гласовете ви чувам“, която се организира съвместно с Областен съвет по наркотични вещества – Благоевград.
Филмът разказва за личността на Гоце Делчев и за това, което се случва с неговите тленни останки след смъртта му.

Ина Кокова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене