Петричка снаха изгони свекъра си и го принуди да спи три дни в градската градина на студ!

Валентин ГЕРЧЕВ
Болен, недовиждащ и гладен – това е истинската история на един изоставен от семейството си петричанин. Стою Стоянов, който от два месеца се възстановява, след като кола го блъска в Петрич, е все още слаб и се крепи единствено на волята си за живот. Ето и трогателният му разказ, който той сподели пред диктофона на Топ Преса:

„Казвам се Стою Стоянов. От два месеца се възстановявам, след като ме блъсна кола. Отидох на доктор. Докторът ме ряза отзад на двата бута и ми тури по седем пирона. И тук в тая нога имам пет пирончета (показва левия си крак – б. а.). Казвам му: „Докторе, кога ще ги изкараш? Ако ги изкараме, не можеш да ходиш, казва!“, не крие болежките си той и допълва, че положението, в което се намира, е изключително трудно.
Стою Стоянов признава, че в момента е по пътищата в търсене на дом. „Сега съм по пътищата. Защо ли? Защото ме изгониха от дома. Изгониха ме снахата и сина“, казва с голяма доза огорчение петричанинът, който се придвижва с помощта на два бастуна. Според думите му снаха му спяла вече с някакъв си майстор.
„Разбираш ли, спи с един майстор там?“, откровен е той. „Денем е на работа, а вечер е при него! Към пет часа ке дойде и… на тоя ке му туре една чиния, пълна с мръвки и ориз. Наскоро беха клали бишето… Там си спи при него“, разказа за трагедията си в личен план възрастния мъж, който днес (понеделник) бе тръгнал да издирва блока на дъщеря си в кв. „Биляна“ с надеждата да го приюти при нея, за да не умре от студ и глад. И синът му спи на пейката отвън пред дома на баща му. “И сино като мен на пейката пред домо спи!“, жалва се петричанинът. „Кажува й: Ай мари, стига с тая работа? Ако знаеш много, кажува, и теб ке те изгона, така му кажува“, плаче от възмущение старецът за своята съдба и тази на родния му син.
„Да знаеш, и твоя син ке изгона!“, предупредила го снаха му в опита на бай Стою да защити домочадието си от лошата си снаха. Той признава, че главата му е побеляла от ядовете, натрупани вследствие на снаха му. Той въпреки всичко казва, че ще иска помощ от дъщеря си, която живее в блок в кв. “Биляна“, но не знае номера му. Според него тя имала малък бизнес, шивачески. Карала работниците си с кола до шивашкия цех и затова се съмнявал дали ще я открие в дома си. Шивашкият й цех бил в с. Кърналово.
Три вечери той е спал в студа в градската градина. Петричка снаха изгони свекъра си и го принуди да спи три дни в градската градина на студ!„Три вечери тук има една голяма градина и там спя. Една жена, която събира шумките, ме пита рано сутринта: „Какво правиш тук“, а аз й отвръщам: „Тук лежа, тук спя! След това тя бега и дойде полицията. „Дедо Стою, какво правиш, казват. Какво, правя ли? Я тук лежа и тук спя.
И тогава те ми викат: Ке те откараме в Бобов дол. Откарайте ме там, им казвам. Ако има нещо работичка да работя там. Ама ти не можеш да работиш! – така ми казват те. „Ако не мога да работя, кажувам, ке лежа и ке гледам! – така им казах и на полициите от Петрич. Я така!“, проплака възрастният старец от Петрич от тегобите, налегнали го от тормоза на снаха му.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене