Омбудсманът в Кюстендил започва официално работа на 28 ноември

Общественият посредник в Кюстендил Васил Иванов ще започне да работи с граждани от следващият понеделник, 28 ноември. Работното време е от понеделник до петък. В дните понеделник, сряда и петък – от 09.00 часа до 17.00 часа, а вторник и четвъртък- от 10.00 до 18.00 часа.
„Държа на подчертая, че никой не заплаща за посещението при омбудсман.Жалбите трябва да са задължително с име и адрес на жалбоподателя и описание на нарушението.Към жалбите може да има прикрепени всякакви доказателства.При устно подадените жалби ще се състави протокол.Анонимни жалби и сигнали за нарушения отпред 3 години няма да се разглеждат. Не може да се произнася общественият защитник по вътрешно-служебни отношения, трудово – правни, за дейността на общинските предприятия и дружества, както и по въпроси от личния живот на гражданите и висящи съдебни процедури.След подаване на жалби те се завеждат в регистъра , сроковете са съкратени и аз ще ги спазвам- 20 дни. Жалбите срещу монополните дружества ще се изпращат по компетентност „, коментира Васил Иванов.

Предстои утре и вдруги ден заседание на Националното сдружение на местните обществени посредници в България, което ще се проведе в Казанлък.
„Има вече внесен законопроект за изменение на Закона за местното самоуправление и местната администрация. До момента има практика, че всяка една община с избран обществен посредник гласува свой правилник за дейността му, а това води до разминаване в правилниците на отделните общини. Законопроектът има за цел да уточни максимално фигурата на обществения посредник, как се избира и освобождава. Законопроектът предвижда задължителен избор на обществен посредник в общини с над 20 хил. жители. Той дава възможност на по-малките общини да се сдружават и да имат един обществен посредник, като например Трекляно и Невестино, защото бюджетите им не позволяват да издържат омбудсман“, коментира още Васил Иванов.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене