Митрофанова: Ако не беше СССР, от България щеше да остане само Софийска област

Според посланика Русия е нападнала Украйна, защото Киев се готвел да превземе Донецк, Луганск и Крим

Ако не беше СССР, България щеше да остане само Софийска област, защото тогава стана реч за разделянето на България и само Съветският съюз не дава да се раздели тя. Не само че СССР не дава тя да бъде разделена, но й оставя придобивката Добруджа. Това заявява руският посланик в София Елеонора Митрофанова в интервю за Поглед.инфо.

Коментарът й е по повод дебата за демонтаж на Паметника на съветската армия в центъра на столицата.

„Поради това, колкото и да са сложни отношенията, трябва по-обективен поглед на историята. Що се отнася до паметника на Съветската армия, струва ми се, че борбата с паметниците е последно нещо. Защото паметниците са, как да го кажем, символ на всяка епоха, който всяка страна е длъжна да пази. Вземете паметниците на Руско-турската война, към тях се отнасят уважително. Към паметниците на Съветската армия също се отнасят уважително в България и ние го оценяваме. Ето защо моето отношение, особено като човек, който се е занимавал със съхранение на паметници и паметни места, е, че това е историческо наследство на всяка страна. Вижте, например, Франция. Там не се борят с паметниците. Там има паметници на Наполеон, Робеспиер и на Френската революция, и на разни крале. Нищо и никой не се занимава с тях. Там има улици в чест на американски президенти, улици на името на руски композитори. Има улица „Сталинград“. Разбирате ли, това говори за нивото на културата на обществото“, казва тя.

Митрофанова твърди още, че в продължение на осем години Руската федерация се е опитвала по всякакъв начин да повлияе на киевския режим. Тя оправдава агресията на страната си срещу Украйна с твърдението, че самата Украйна е щяла да нападне ДНР, ЛНР и незаконно анексирания от Москва Кримски полуостров.

„Въпреки това, преговорите не доведоха до никакви резултати и от началото на 2016 година НАТО и страните от НАТО започнаха да доставят на Украйна оръжия. У нас достигнаха сигнали, че украинската армия се съсредоточава около тези райони (Донецк и Луганск). Стана ясно, че те планират военна операция против тези две републики, а също и против Крим“, казва тя.

Според нея военната операция в Украйна е разкрила „мащабите на участието на нацистките батальони във въоръжените сили и въобще тяхното влияние в политиката и над мирното население, явно сме ги недооценили“.

„За нас възраждането на нацизма, което виждаме в Украйна, е на генетично ниво, това, което не можем никога да позволим“, казва още Митрофанова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене