Лелка в ОДЗ 2 се връща на бял кон след дисциплинарно уволнение заради кражба на 24 л нафта

Кюстендилски окръжен съд отмени като незаконно уволнението на помощник-възпитателката от ОДЗ №2 в Дупница – филиал с. Самораново, Славка Пейчинова и я възстанови на работа година след като бе отстранена от кмета Методи Чимев.

Според разпоредбите на съда ОДЗ-то ще трябва да й плати заплатите, които е пропуснала поради незаконното уволнение, т.е. 3400 лв., както и деловодни разноски в размер на 900 лв. за адвокатски възнаграждения. Детското заведение ще трябва да плати и 120 лева за вещо лице, което е работило по делото.

Както „Струма” писа, скандалът около Пейчинова „гръмна” преди година, след като около 22 часа през нощта пътен патрул спрял за проверка кола край Самораново. При огледа униформените видели пластмасови бутилки между седалките, които по-късно се оказало, че са пълни с нафта. Полицаите се усъмнили, че горивото е крадено и поискали фактура. Шофьорът на автомобила Ивайло Иванов и седящата до него Славка Пейчинова се притеснили и заявили, че нямат документ. При разпита в полицейското управление двамата признали, че нафтата я взели от ОДЗ 2, където Пейчинова работи. След като дали показания, те са пуснати, а нафтата е иззета като веществено доказателство. Срещу лелката в ОДЗ-то и шофьора /който се оказал неин зет/ е образувано досъдебно производство.

Говорителят на Районна прокуратура – Дупница Емил Павлов тогава обяви, че срещу двамата е образувано досъдебно производство, а кметът на общината Методи Чимев уволни дисциплинарно лелката.

Според КОС обаче делото срещу Пейчинова не може да бъде разгледано по същество, тъй като още преди началото на процеса са установени нарушения на процедурата по уволнението на Пейчинова от страна на директорката Деница Кирилова.

Според документите тя дала само един ден на лелката, за да напише обяснения за провинението си, но не го спазила и това е причината за „падането” на заповедта за уволнение. По време на досъдебното производство  лелката обяснила, че нафтата била „остатъчна” и приготвена „за изхвърляне”. Искала да я занесе вкъщи за разпалване на дървата в камината.

Решението на КОС отменя присъдата на Дупнишки районен съд, а окончателното решение по казуса ще вземе Върховният административен съд.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене