Освещават църквата „Света Петка“ в Мелник, храмът пази части от мощите на трима светци

Църквата „Света Параскева – Петка” в Мелник ще бъде осветена от Неврокопския митрополит Серафим този четвъртък, само ден преди храмовия празник.

В сряда владиката ще води вечерна служба, а на следващия ден ще освети молитвения дом в присъствието на стотици жители и гости на градчето. Навръх храмовия празник в петък също ще има тържествена служба, но тя ще се води от местни свещеници, а на миряните ще бъде раздаден курбан. Основен ктитор на храма е Живко Литов, който също ще присъства на освещаването.

В олтара на църквата се съхраняват частици от мощите на трима светци – на свети Пантелеймон, на света Параскева и на свети Климент Охридски. Постройката е на площ от близо 85 квадратни метра. На камбанарията са монтирани 7 камбани, изработени в град Каменск в Урал и имат няколко вида мелодии на звънене, които могат да се пускат и чрез компютър.

Дървеният иконостас е направен от майстори, които са наследници на прочутата Дебърска художествена школа.

През 20004 година Живко Литов и археолози се натъкват на руините на църквата в източното подножие на платото свети Никола над Мелник. Установено е, че на това място преди 15 век е имало храм. Днес, благодарение на ктитора Живко Литов, църквата е вазстановена и ще приема поклонници от страната и чужбина.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене