Отчаяни безработни: Кой ще ни вземе нас, като ни чуят, че сме на 60 г., и никой не ни иска

На прага на новия зимен сезон кметът на Банско Георги Икономов, зам. кметът Александър Мацурев, директорът на Районна служба по заетост – Благоевград  Станислава Поповска и директорът на Бюро по труда – Разлог Мариана Тренчева откриха вчера информационната трудова борса /сн. 1/.

26 представители на местни фирми, работещи  предимно в сферата на туристическия бизнес, се срещнаха с над 70 безработни лица от региона /сн. 2/.

„Организирахме тази информационна трудова борса, за да съдействаме за един по-тесен контакт между работодателите и лицата, търсещи работа в общината. Наш основен приоритет е намаляването на безработицата.  Имам уверенията на местния бизнес, че се отнасят отговорно към своите работници и служители, те биха предпочели да наемат местни хора, които целогодишно са установени тук. Затова призовавам безработните да се адаптират спрямо изискванията на пазара на труда, да повишават квалификацията си чрез придобиване на нови знания и умения, за да могат да бъдат конкурентоспособни“, заяви Икономов при откриването на срещата.

„Това, което търсим ние, не се предлага – работа в производството, дърводелски цех или нещо подобно. Тук има обявени свободни позиции само в туризма. Кой ще ни вземе нас на работа? Само като чуят, че сме над 60 години, и няма да ни обърнат внимание”, казаха Иван Златин и Димитър Стефанов /сн. 3/, които си тръгнаха веднага след откриването.

„За пръв път съм на тази борса и, честно казано, надеждата ми не е голяма. Моите наблюдения са, че с всяка изминала година става все по-трудно да си намериш персонал, но не защото няма предлагане, а защото няма нужната квалификация. Ние като хотелиери не можем да си позволим да вземем например рецепционист без владеене на поне един чужд  език – английски или руски”, каза Г. Думанов, който е в хотелиерския бранш.

Липсата на документ, удостоверяващ дадена професия, също се оказа пречка пред някои от хората, търсещи работа, въпреки стажа и въпреки желанието им да работят определени длъжности.

„Търся свободна позиция за помощник-готвач. Започнах да се занимавам с това от година и половина, просто ме влече. Иначе по професия съм медицинска сестра, живял съм и съм работил в Германия, сега се върнах в родния ми град и искам да започна работа като готвач. За пръв път участвам в такава среща тук, в Банско. Надявам се, че ще си намеря нещо подходящо. Проблемът при мен е, че съм работил като готвач, имам стаж, но нямам документ или завършено образование в тази област. Посъветваха ме чрез Бюрото по труда да премина някакви курсове, за да получа удостоверение  за квалификация”, каза Александър Радев /сн. 4/ и допълни, че ще продължи да търси свободна позиция за тази длъжност.

Част от работодателите, дошли на срещата, пък споделиха, че има много качествени кадри – готвачи без документ, какъвто е случаят с  Радев. Проблемът при тях е, че така не могат да бъдат назначени като готвачи, а като миячи или на някаква друга длъжност, но това пък неминуемо води до подписване на договор на по-ниска заплата, което е минус за тях, и по-голямата част се отказват или търсят други алтернативи.

По данни на Бюрото по труда към 90% от обявените места в сферата на хотелиерството и ресторантьорството са вакантни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене