Общинският исторически музей – гр. Гоце Делчев – един от 100 -те национални туристически обекта

Атанас ПАНЧЕЛИЕВ

Забележителна кул­турна дестинация в гр. Гоце Делчев е Общинският истори­чески музей. Намира се в централната част на града, на ул.”Хр.Бо­тев”-26,и се помеща­ва в голяма старинна къща, построена през 1877 г. Това е единствената барокова сграда в Пирин­ския край с интересна фаса­да и неповторима дърворез­ба и гипсови орнаменти по таваните. прозорците, вра­тите и балкона.

Музеят е открит през 1979 г. и съхранява над 5000 доку­менти и веществени матери­али. През 2013 г. по проект, финансиран от Европейския съюз, той бе изцяло обно­вен – както сградата, така и експозицията. И бе обявен за един от 100-те национал­ни туристически обекта под номер 59 б.

На първия етаж впечат­ляват археологическите експонати, всред които се открояват части от тракий­ска колесница, тракийска керамика, статуи на Хермес, Нике и Аполон, олтарна маса от 4-ти – 6-ти век. Подобава­що място заемат експонати от построения през 2-ри век от н.е. на 7 км оттук римски град Никополис ад Нестум край с. Гърмен, чиито на­следник е сегашният град Неврокоп.

В музея са изложени ар­хеологически находки и множество монети от землището на селата Илинден. Копривлен, Гърмен. Рибново, Абланица, Плетена и други сели­ща в района на Средна Места, кои­то свиде­телствуват за културно­то равнище на местното население от праис­торическо време и от времето на траките.

През Среднове­ковието въз­никва днеш­ният град Неврокоп и от тази епоха са експонирани в музея много керамични изделия, на­кити, моне­ти.

По време на османско­то робство Неврокоп е значителен занаятчий­ско-търгов­ски център и това е широко отразено в залите на музея. Възрожденският, период е представен от про­цъфтяващите през 18-ти и 19-ти век занаяти – звънчар­ство (градът е имал около 20 звънчарски работил­ници), бакърджийство, грънчарство, самар­джийство (около 100 дюкяна за изработване на самари), рударство и железодобив, мутаф­чийство (направа на козиняви торби, дисаги и др.). Както и табашки (кожарски) работилни­ци, в които се обработ­ват хиляди кожи, за да добият високо качество и еластичност, с което намират голям прием на европейските паза­ри. От старинни експо­нати и снимков мате­риал научаваме и за развитие на дърводел­ството, кираджийство­то, кундурджийството (обущари), куюмджий­ството (златари), хле­бари, бозаджии и др., както и за прочутия в миналото Неврокопски па­наир от 1-и до 15-и август, на който идвали търговци от цялата Османска империя, от Австро-Унгария, Франция и други европейски стра­ни. Тър­говците отсядали в 21 хана, в града имало 22 фурни, а общият брой на дюкяните бил около 600.

Особе­но любо­питни в музея са етнограф­ските ма­териали – образците на ръчно тъканите текстилни изделия и представените автентични празнични костюми (мъжки и женски) от града и района в периода от края на 19-ти век и началото на 20-ти век.

Умело преплетените багри по пъстрите халища, покро­ви, килими и престилки, чудните шарки и шевици по чорапите, възглавниците и цедилките, оригинал­ните носии и харак­терните музикални инструмен­ти демон­стрират завидните творчески дарби на местното население.

В една от залите са изложени ценни старопечатни книги, богат снимков материал за църковно-националните борби по време на Възраж­дането, килийното училище, участници в Македоно-од­ринското опълчение през 1912-1913 г., кът за леген­дарния революционер Гоце Делчев, както и за поета-ре­волюционер Пейо Яворов – пръв кмет на града след освобождението му от тур­ско робство през октомври 1912 г.

В приземния етаж на му­зея са написани имената на 60 загинали прогресивни дейци от района в периода 1925-1944 г. Тук същинска атракция за посетителите са запазените три кариерни килии за арестантите както отпреди, така и след 1944 г.

Споменаваме само част от експонатите в музея на гр. Гоце Делчев и препоръчаме да го посетите – ще остане­те изключително доволни и удовлетворени от видяното. При групово посещение се изнасят беседи на високо професионално равнище.

Входът за музея е 1 лв. за ученици и 2 лв. за възрастни и чужденци, а в четвъртък работи безплатно. Почивен ден в понеделник.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене