Кметът на село Рупите Георги Атанасов ексклузивно пред Топ Преса: Иманярските нашествия спряха временно, но това е за кратко

Валентин ГЕРЧЕВ
Кметът на петричкото село Рупите Георги Атанасов не вярва, че иманярските нашествия над близкия до родното му село античен град Хераклея Синтика са спрели. Той казва, че това е временно състояние и признава в открит разговор пред Топ Преса следното:

– Г-н кмете, Вашето село е близо до античния град Хераклея Синтика. По Ваши наблюдения има ли набези на иманяри?
– Възможно е да има набези на иманяри, но поне аз не съм чул напоследък, за разлика от други години, през които имаше сериозни атаки към античния град. Сега изглежда още има интерес от иманярите към града. Но не е както беше през годините. Надявам се да се преустановят напълно тези атаки от иманярите. И този античен град на селото, на който и аз съм кмет, разчитам много да може да допринесе за развитието не само на нашето село, но и на община Петрич. Тъй като възможностите за развитие са огромни.
– Хората, които са посещавали античния град, твърдят, че пътят до него е в безобразно състояние. Вие какво предлагате?
– Много отдавна, когато се изготвяше проектът за разкопките, и когато се установи, че това е античният град Хераклея Синтика, аз бях заложил и път до него. Но явно по европейските програми ни казаха, че не може да се кандидатства за път, а единствено за разкопки и атракции около античния град. Това е работа на общината или на държавата. Трудно е общината със собствени средства да асфалтира път, тъй като той е широк и доста дълъг, за да може да се свърже селото с Хераклея Синтика и местността Рупите. Но действително има нужда от такъв, за да може туристите по-лесно да стигат дотам и да има къде да паркират. И да им се предоставят условия да разгледат този така важен град. В момента пътят е черен, но не е толкова лош, тъй като в началото на годината от общината бяха отпуснали машина за подравняване. Отива се дотам, но все пак е черен път. От валежите отново се образуват неравности. Той трябва постоянно да се поддържа, и с едно минаване не можем да разчитаме, че той ще е постоянно такъв.
– Друг проблем има ли в селото?
– Проблеми в селото има много, и с инфраструктурата, като се има предвид, че всички улици не са асфалтирани. Тези черни улици, които казвам, постоянно искат и поддръжка. Всяка пролет, в началото и в края на годината трябва да се подравняват, най-малкото, за да може да са поне лесно проходими и да не създават проблеми на автомобилите, които преминават през тях. Но се надяваме, че поне в тази насока община Петрич ще вложи повече усилия от бюджета за следващата година, ще бъде по-добър. И това, което е най-малкото, да успеем да реализираме.
– Имахте и проблем с питейната вода. Така ли е ?
– Не, при нас никога не е имало сериозен проблем с питейната вода, тъй като нашата вода е подпочвена и сондажна. Имахме обаче проблеми с някои от авариите, които ставаха, тъй като водопроводът беше стар. Но преди две години – 2014 година – подменихме изцяло водопроводната мрежа, подменихме и напорния водопровод съвместно с ВиК, така че сега проблеми с водопровода и водопроводната мрежа нямаме. Единствено при строителство нещо ние ще си направим проблем. Иначе състоянието на водопроводната мрежа е перфектно. Помпите захранват и никога не сме били на режим на питейната вода. От гледна точка на питейната вода село Рупите, мога да кажа, че е облагодетелствано спрямо останалите села в община Петрич.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене