Преквалификация в професията: От шивач на булчински рокли до контрольор в синята зона на Петрич

Валентин ГЕРЧЕВ

Костадин Тасев е инка­сатор в синята зона в Пе­трич. Той е бивш шивач на булчински рокли, но в мо­мента изпълнява съвестно работата си на служител на контролното звено – отго­ворно да събира таксите на паркираните коли.

– Г-н Тасев, доволен ли сте от работата си досега?

– Как да кажа. Нормал­на работа. Хората още не свикнали да си плащат, но като идеш към тях и им ка­жеш, абсолютно всичко си е нормално. Обещаха от фир­мата, предвид настъпването на зимния сезон, да осигу­рят дрехи, обувки и др. неща. Но още не са дали. Иначе казаха, че трябва да дадат абсолютно всичко. Дрехи, обувки или пари, не знам точно каква е процедурата. Защото съм още нов при това положе­ние. Но мисля, че горе-долу е нормално.

– Дотук как оценява­те работа си? Има ли много скандали?

– Скандали – не… Защо скандали? Всичко е нор­мално. Аз ми­сля, че едно левче за един час е нормал­но, особено като ти оста­ват и десет минути да си свършиш ра­ботата в ин­ституциите, които са наб­лизо. Аз кон­тролирам района пред съда, ЧЕЗ и кметството. В смисъл първите десет минути не се плащат от престоя.

– С какво образование сте?

– Със средно образование съм. Завършил съм завод­ското.

– Преди тази работа какво сте работил?

– Не знам как да ви кажа – малко такава работа беше… Шивач в шивашки цех. Знам, че е срамно. Толкав мъж, който не може да се събе­ре пред маши­ната, но… по прин­цип го казвам. Защото, като се съберем на кръчма вечер­та и всички обясняват кой какво е минал, а аз лъжех и се правех на майстор по машините. Не като шивач, защото ме беше малко срам. Разби­рате ли?

– Шиел ли сте булчински рокли?

– Абсолют­но всичко! Значи при мен трябва само първия път някой да ми покаже и поч­вам. Никакъв проблем, след като някой ми покаже. Да! На всякаква машина съм работил и се на­учих. Нали знаете теорията на Дарвин. Не оцелява нито най-добрият или най-силни­ят, а тези, които се адапти­рат към условията за живот. Като се уволних, нямаше друга работа. И трябваше да се науча да шия, и затова сега малко по-лесно мога да си намеря работа. Но ис­ках малко по-мъжка работа. С хора е малко по-сложно да се занимаваш. Някой ти викне, някой ти такова…, но въпреки всичко, като подхо­диш нормално към тях, и те се…

– Предишна­та ви работа е била свързана само с жени. Как сте се справяли?

– Еми, нор­мално! Както с мъже, така и с жени. С жените обаче е по-трудно. Има някои, които са малко заядливи. Но нормално, как да ви кажа. Нямам оплак­вания нито от предишната, нито от сегаш­ната ми рабо­та. Всичко си е нормално!

– Ако кме­тът Бръчков разбере, че има такъв уникален служи­тел, и си поръча да му уши­ете костюм, ще се съгласите ли?

– Аз не съм чак толкова добър. (смее се). Разбирате ли? На мен трябва първо ня­кой да ми покаже. Към друг трябва да зададете такъв въпрос. Аз не съм компетен­тен към тия…, не съм много… Аз съм работил в шивашки цехове, но…

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене