До Чикаго и назад към Несебър, или какво е общото между мото клуб „Хайдути“ в Чикаго, разложанина Ники Масларски и морския град?

Калин КАЛИНОВ

Несебър е много интересен град, който повечето бълга­ри асоциират със старата му част, която масово наричат с грешното острова, а провла­кът свързващ полуострова с Новия град – с грешното моста. Но, географските раз­минавания и определения не са толкова фатални и не са толкова любопитни, кол­кото многопрофилността на Несебър. За изненада на много хора, този черномор­ски град е много повече от лятна туристическа дестина­ция и обект под опеката на „ЮНЕСКО“ (Стария град).

Знаете, ли че колоездачен клуб „Несебър“ е един от най-дейните в България? Знае­те ли, че карате клуб „Бушидо“, воден от Христо Терзиев, е един от най-доказали­те се в страната, а и извън нея? На „Бушидо“ дължим една све­товна вицешам­пионска титла, две евро­пейски шампионски титли и още много отличия. И тук стигаме до „Не­себър Мото“, мото клубът, който също е изключително деен и покрай, който попад­нахме на материала за Никола Масларски, с който ще ви запоз­наем със следващите редове.

Кой е Ники Маслар­ски? Той е родом от Разлог, живее в Чика­го и е създател и пре­зидент на мото клуб „Хайдути“ в… Чикаго. Да, има такъв клуб, вече три години, като в него членуват само българи. Ники бе поканен от „Несебър Мото“ да отпразнува заедно с тях 10-тия рожден ден на клуба, където взехме интервю от него, част, от което ви пред­лагаме да прочетете тук.

„Всяко лято се прибирам в България за около два месе­ца – от август до началото на октомври. След това по Нова година също си идвам за един месец. Когато получих покана от „Несебър Мото“ да гостувам на техния празник, веднага се отзовах. Правя го на драго сърце, защото жела­нието ми е рокерите както в страната, така и зад граница, да поддържат връзка помеж­ду си“.

 Вече трета година същест­вува мото клуб „Хайдути“ в САЩ, в който членуват един­ствено българи.

„След всички американски, полски, мексикански и въоб­ще латино клубове, най-на­края се роди и българският мото клуб „Хайдути”. Имаме толкова голяма българска общност в Чикаго, крайно време беше да се създаде и български рокерски клуб. Ние искаме всички да имат самочувствието, че дори в Америка има български мото клуб и да се чувстват нарав­но с всички останали, защо­то ние с нищо не сме по-на­зад от останалите”, казва Масларски.

Определя групата си като патриотична организация и мото клуб, защото освен на мощните машини, членовете на клуба са се посветили и на прояви на родолюбие, както и на запазване на българщи­ната, макар и зад граница.

„Искаме да не забравяме българ­ското и исто­рията, която напо­следък се опитват да я изтри­ват или видоизменят. Пома­гаме на близо 300-та хиляди българи в Чикаго да не забра­вят българското. Децата, кои­то растат там, да не забравят историята, нашите герои, да се гордеят, че са българи. През годините спомогнахме за изработването на памет­ни плочи на Васил Левски и Христо Ботев в Чикаго. Сега е готов паметник на амери­канския военнен журналист Дженюариъс Макгахан, кой­то в своите „Писма от ада” описва за кланетата в Батак. Монументът ще представля­ва бронзова статуя – бюст, а отдолу ще бъде изписана извадка от неговото произ­ведение. Смятаме инстали­рането да стане около Нова го­дина в Чикаго. Нека и децата да знаят какво се е случ­вало тук и нека никой не забравя. Защото един ден, ако ситуацията в родината се подобри, една част от българите могат и да се върнат тук. Както аз ще се върна със сигурност – дали ще е след 5-6 години или ко­гато стана пенсионер, все още не знам.“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене