Община Разлог с проект за ремонт на гимназия

Община Разлог кандидатства с проект по Оперативна програма „Региони в растеж” за обновяване на образователната структура. Целта е да се повиши енергийната ефективност в основната сграда и сградата на общежитието на Професионална гимназия по механизация на селското стопанство в града. Ще се достигне по-висок клас енергопотребление в училището и общежитието, както и ще се намалят разходите за електроенергия.Подобрението на материалната база ще доведе до повишаване на привлекателността на гимназията сред учениците, както и създадаване на условия за модерни образователни услуги.

Освен прилагането на мерки за енергийна ефективност, в проекта е предвидено закупуване на оборудване и техника, необходими за провеждане на учебните практики и демонстрации по направления „Фермер”-специалност „Производител на селскостопанска продукция”, „Монтьор на селскостопанска техника” – специалност „МСС” и „Техник-растениевъд”-специалност „Растителна защита и агрохимия”. Сред предвидената за закупуване техника са трактор до 75 к.с., плуг-обръщателен трикорпусен, култиватор за окопни култури-трисекционен и петсекционен, сеялка за точна сеитба-шестредова, картофосадачка–двуредова, картофовадачка–двуредова, стенд за изпитване на ГНП помпи-редови и роторен тип, доилен агрегат, маститен детектор, автоматична поилка за овце, биноколарен микроскоп, зевник за коне, универсален струг с унерсални и допълнителни принадлежности, универсална металообработваща фреза, заваръчни апарати, оранжерия, комбиниран уред за измерване на pH и влажност на почвата и други. Предвидено е и закупуване на оборудване за кухнята в общежитието.
Реализирането на проекта ще подкрепи община Разлог в нейната целенасочена политика към подобряване на жизнения стандарт и условията на предоставяне на образователни услуги.

Това е девети проект на общината, с който кандидатства за финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. през тази година. Пет от подадените проекти вече са одобрени и планинската община е започнала тяхното изпълнение. Проектът за обновяването на гимназията е на стойност 1 297 650.02 лева.

В ПГ по МСС се обучават и работят 230 ученици и учители. С Решение на Министерски съвет от 21 септември училището е общинска собственост.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене