„Светилникът на Неврокоп“ сложи началото на честванията на 150-годишнината на читалищната дейност в Гоце Делчев

_thumb

С откриването на тематична изложба „Светилникът на Неврокоп”, проследяваща най-важните моменти от 150-годишната читалищна дейност в Гоце Делчев, започнаха тържествата за отбелязване на юбилея на Народно читалище „Просвета – 1865”. Много хора присъстваха на откриването на изложбата, която бе изключително интересна и предизвика емоционални спомени у мнозина. Чрез многобройни фотоси, получени от различните състави и школи награди, плакети и грамоти през годините, посетителите имаха възможността да проследят цялата 150-годишна история на най-старото читалище в района.

Основано е през 1865 г. под името “Зора” по инициатива на учителя Атанас Кръстев. Читалището се помещава в Пализоевата къща, а негов пръв председател е Стоян Шехинов. Най-старият запазен устав е от 1874 г. Тази устав бе сред най-интересните експонати на изложбата. През годините на робство, читалището е било ярко културно и образователно средище за Неврокопския край. През далечната 1903 година в читалището е било изнесено първото театрално представление – «Многострадалната Геновева».

От 1903 г. до 1908 г. читалищната дейност е прекъсната, а след това то е възстановено под името “Просвета”. През 1914 година в читалище «Просвета» е създаден мъжки певчески хор, който по-късно става смесен, а през 1935 г. е сформиран литературен кръжок “Людмил Стоянов”. Библиотеката в читалището също е много добре развита с над 140 000 тома литература и богат краеведчески отдел. Създаденият през 1946 г. Ансамбъл за народни песни и танци “Яне Сандански” с ръководител Зафир Кънчев, е първият самодеен фолклорен ансамбъл в България. Музейната сбирка към читалището става основа за създаването на градския исторически музей през 1964 г.

150-та годишнина на Народно читалище «Просвета – 1865» гр. Гоце Делчев продължава и днес, когато своите умения ще покажат възпитаниците на детските школи и състави към читалището. В 17.00 часа от площад «Гоце Делчев» до площад «Македония» ще се състои шествие с тяхно участие, а веднага след това на площада пред Дома на културата започва концерта.

Кулминацията на честванията ще бъде утре, 30 април, когато ще се състои тържественият концерт, посветен на 150 години читалищна дейност в Гоце Делчев. Концертът ще започне в 18.00 часа в Дома на културата. В него ще участват Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци гр. Гоце Делчев и Националният ансамбъл за народни песни и танци „Танец” – Скопие, Македония.

П. Петров

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене