Ново трудно изпитание пред България

Ветераните от САЩ’94 на България и Швеция изиграха приятелски мач

 

Представителната футболна селекция на България е изправена пред ново трудно изпитание. „Трикольорите“ излизат срещу Швеция в третия си мач от квалификационна група А за Мондиал 2018. Двубоят е тази вечер, от 21.45 часа.

До момента отборът ни има една победа и една загуба. В първата си среща „лъвовете“ победиха мъчно Люксембург. Тогава селекционер бе Ивайло Петев. Във втория си мач, вече начело с Петър Хубчев, отборът ни инкасира поражение с 1:4 от Франция.

Така преди сблъсъка с Швеция България има актив от три точки и е на четвъртото място в класирането на Група А. Швеция е позиция напред с 4 пункта, колкото имат и първият, и вторият – Холандия и Франция.

Може би най-запомнящият се сблъсък между България и Швеция е двубоят за третото място на Световното първенство в САЩ, 94. Вчера, 22 години след мача, ветераните на двете страни изиграха приятелска среща в Йоребро. В състава на България взеха участие много от героите от незaбравимито американско лято, сред които Пламен Николов, Емил Костадинов, Златко Янков, Йордан Лечков, Ивайло Йорданов, Цанко Цветанов и други.  Селекционер на отбора бе Димитър Пенев. Срещата завърши 4:1 в полза на домакините.

Преди началото на двубоя пък двата тима почетоха паметта на незабравимият ни защитник Трифон Иванов, който почина в началото на годината от инфаркт и на Клас Ингeсон, който си отиде от този свят преди две години.

Съдбата противопостави Швеция на България и в квалификациите за Световното през 2006 година. Тогава шведите, водени от Златан Ибрахимович, постигнаха две безапелационни победи с по 3:0.

Сега обаче скандинавците ще бъдат без голямата си звезда. Ибра сложи край на кариерата си в националния тим през лятото, заедно с Андреас Исаксон, Ким Калстрьом, Еркан Зенгин, Микаел Антонсон, Понтус Вернблоом и Себастиан Ларсон. А селекционерът на тима Ян Андерсон е ангажиран с отговорната задача да изгради нов отбор.

Добрата новина за България и Петър Хубчев преди сблъсъка е, че в състава ни няма кадрови проблеми след мача с Франция. Хубчев, който показа реализъм преди битката с шведите, ще може да разчита на всичките си налични играчи.

Същевременно медиите в Швеция информираха, че интересът към двубоя е слаб. Местните издания писаха, че са разпродадени едва 20 хиляди места от Френдс Арена, при все, че капацитетът му е над 50 хиляди.

Ден преди мача пък автобусът на домакините бе опожарен. Причината за неприятния инцидент е техническа неизправност.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене