Иван Биларев, собственик на Uva Nestum Wine & SPA: ЮгозападаПроектът Uva Nestum ни струваше 14 години труд, много усилия и вяра

Радостина ПОПОВА

2Иван Биларев е роден на 31 декември 1960 г. За­вършва Висшия селско­стопански институт в Пло­вдив. От 1984 г. до 1987 г. е технолог, ръководител в АПК „Неврокоп“ – Гоце Делчев, а от 1988 до 1995 г. е зам.-председател на съвета на директорите и зам.-директор по произ­водствените и търговски­те въпроси в „Гоце Дел­чев-БТ“. Председател е на съвета на директорите на „Благоевград-БТ“ в пе­риода 1995-1996 г.

До 1997 г. е член на упра­вителния съвет на „Булгар­табак холдинг“ и ръководи­тел на направление „Тютюни“. В края на ноември 2008 г. става изпълни­телен директор на „Булгартабак хол­динг“. В момента Иван Биларев е в съвета на дирек­торите на „Табак маркет“, като е бил и изпълнителен ди­ректор на предпри­ятието.

– Г-н Биларев, хо­телският комплекс Uva Nestum Wine & SPA предлага въз­можности за винен и СПА туризъм, съ­четани в ефектна архитектурна композиция. Бихте ли разказали повече за концепцията на проекта? Каква е визията ви за бъде­щото му развитие?

– Основната идея, около която се изгради целият комплекс, е виното. Искахме да съчетаем натуралното про­из­вод­ство на вино, собстве­ното ни сто­панство и модерните технологии в СПА сек­тора. Реги­онът на Гоце Делчев е с много чис­та природа. Тук никога не е имало производ­ство, което да я замър­сява. Това ни вдъхнови да използ­ваме тази даденост и да я утвър­дим.

Бъдещото развитие на комплекса го свърз­ваме и с развитието на целия Благоевградски район като туристическа дестинация. Искаме да развием винения туризъм, не само с избите в България, но и тези в съсед­на Гърция, които са много близо до нас.

Освен хотела, който завър­шихме неотдавна, изгради­хме поетапно останалите модули в продължение на 14 години. Започнахме със складовете, които ни бяха нужни за производството, после лозята, през 2009 за­вършихме избата, на след­ващата година ресторанта към нея и спортния център. Преди две години довър­шихме парка пред хотела и сега вече и самия хотел със СПА центъра.

– Архитектурата на Uva Nestum Wine&SPA черпи вдъхновение и се допълва от природата. Смятате ли, че инвестицията в зелена среда придобива все по-съ­ществено значение за ка­чеството на ваканционните проекти?

– Самото понятие зелена среда вече говори за качест­во. В последните 10-15 годи­ни се изградиха цели градо­ве за туризъм. Това обаче вече не устройва човека, който живее в динамична среда и в голям град.

Хората все повече искат да бъдат в контакт с приро­дата. Съчетанието й с инова­ции и качествено обслужва­не, натурална храна и вино ще намира все по-голямо значение за развитието на туризма. Ние вярваме, че това е устойчивият модел и бъдещето.

– В комплекса са внедре­ни иновативни енергоефек­тивни технологии в духа на устойчивото строителство. Какви са вашите очаквания за ползите от подобна ин­вестиция?

– С подобен устойчив подход на изграждане на комплекса ползите са в бъ­дещето. Ние подходихме с увереност в това отношение по две основни причини:

– Създаване на зелена сре­да, за което вече говорихме

– Намаляване на енергий­ните разходи по време на експлоатация.

Ако се съсредоточим само върху втората причина, то е, че никой не знае какви ще бъдат цените на енергоно­сителите в бъдеще. Изгради­хме няколко алтернативи на отопление и вентилация, за да бъдем гъвкави. Използ­ването на зелени енергии ни носи предимство по отно­шение на намаляването на режийните разходи.

Стъклената фасада е с много нисък коефициент на топлопреминаване, до­грамата и стъклопакетите за жилищната част също. Останалата част от фаса­дата е вентилирана. Така че имаме пълно основание да заявим, че сме построили сграда с висока енергийна ефективност.

– За вас като инвести­тор, кое беше най-голямото предизвикателство при реа­лизацията на проекта?

– Дали ще го завърша във вида, в който го виждате. Имайте предвид, че цялост­ният проект на комплекса се изграждаше в продълже­ние на 14 години. В началото това бе една мечта за мен и семейството ми. Усилията и вярата, че ще стане, бе ос­новното, което ни движеше.

Затова създадохме и собствена строителна компания, за да можем по-стриктно да контролира­ме качеството на извършва­ните строителни работи. Тук всичко е подчинено на ка­чеството. Без това няма ус­пех. Затова и като ме питат за стойността на инвестици­ята, казвам, че ни струваше 14 години труд, много, много усилия и вяра.

gradat.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене