Природолюбители протестираха преди началото на днешната редовна сесия на Общински съвет – Благоевград с искания за оставки

Половин час преди началото на редовната сесия на Общински съвет – Благоевград природолюбители се събраха пред зала „22 септември“, където се провеждат сесиите, за да изразят своя протест срещу отношението към безстопанствените кучета. Причина за недоволството им е информацията за задържане на четирима мъже и една жена при акция на полицията в Благоевград и образувано досъдебно производство във връзка с постъпил сигнал за проявена жестокост към кучета от служители на общинския приют в града. На днешния протест присъстваха природозащитници, както и местни представители на различни политически партии.

Проблемът е от години, но се задълбочава до „безумна степен“, като това е проблем, който не е свързан само с животните, но и с хората, каза природолюбителят Елена Панчева. Според нея, за да няма ухапани хора в града, трябва работата да е комплексна и да се следва програмата за овладяване на популацията на безстопанствените животни. По думите ѝ, обаче, само приемането на програмата не е решение, а следва да се осъществява контрол върху собствениците на домашни животни.

Събралите се днес природолюбители поискаха оставката на кмета на общината и на управителя на общинския приют за безстопанствени животни. По думите на двама протестиращи – Христензия Окманова и Емил Цветков, има регистрирани случаи и на отровени домашни кучета в района на парк „Бачиново“, като резултат от хвърлена отрова, с цел умъртвяване на бездомни животни.

Кметът на Благоевград Илко Стоянов каза пред журналисти, че „това не е протест на природозащитници, а на политически лицемери“. По думите му близо десет дни никой от протестиращите не е посетил приюта край града, за да получи информация за състоянието на кучетата. Той отрече изказването на протестиращи, че не се допускат до приюта, за да обгрижват животните, да ги снимат и да дават гласност за обитателите, с цел да бъдат осиновени.

По думите на Стоянов има „и един малък процент хора, които са загрижени за животните“, но според него следва те да посетят приюта и да видят какво се случва и каква е грижата за животните. Кметът на Благоевград отбеляза, че в последните две години в общината са подадени повече от 700 сигнала за ухапани хора и отново каза, че има „внасяне“ на кучета от други населени места, като отбеляза, че „изобщо не може да говори за естествена популация“.

https://www.facebook.com/watch/?v=994271515037225

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене