Прокурорът по делото срещу Ембака бе освободен от съдебната система

Благоевградският прокурор Георги Качорев, който 7 месеца не беше направил нищо по делото срещу Емил Първанов – Ембака, за умишлено убийство, бе освободен от съдебната система, съобщава „24 часа“.

Прокурорската колегия на ВСС гласува молбата му за оставка, без да разгледа предложението на главния прокурор Сотир Цацаров за наказание.

Качорев ще получи полагащото му се по закон обезщетение при напускане, от което щеше да бъде лишен при уволнение.

На 1 август тази година Цацаров предложи Георги Качорев да бъде наказан, след като проверка на инспектората установи, че той не е работил не само по делото на Ембака, но и по други разследвания – не ги бил приключил 7-8 години. Качорев бе районен прокурор, командирован от 8 години в по-горната, окръжна прокуратура в Благоевград. След проверката Цацаров нареди командировката му да бъде прекратена.

Дни по-рано – на 28 юли, Качорев подава оставка. Молбата му за напускане бе предложена и включена като единствената извънредна точка в дневния ред на прокурорската колегия на ВСС в сряда. Постоянните комисии изобщо не бяха разгледали предложението на Цацаров за образуване на дисциплинарно дело. И тъй като според закона ако няма образувано дисциплинарно дело, няма пречка за приемане на оставка, прокурорската колегия гласува освобождаването на Качорев.

Главният прокурор заяви, че ще гласува за приемане на оставката, защото това предвижда закона, и защото „случайно или не постоянните комисии са разгледали само молбата за напускане, но не и предложението за образуване на дисциплинарно дело“. Той призова висшите магистрати да са коректни и при следващ подобен случай да разгледат и двата документа.

„Нека да са в равностойно положение, а не в два коловоза и единият да е на изчакване. Това дава много лош сигнал“, подчерта той. Цацаров се обяви против отлагане със седмици на въпроса, който е можел да бъде решен, ако член на постоянната комисия се бе „разходил до съседното деловодство“. След приемането на оставката на Качорев главният прокурор прекрати дебатите с думите: „Казусът е затворен“./“24 часа“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене