Виктор Орбан: Бъдещето на Европа не се решава в Брюксел, а тук на българо-турската граница

Ако можем да дадем 3 млрд. евро на Турция, които не са в Европейския съюз, тогава е невъзможно да не може да дадем 160 млн. евро на българите, които са в ЕС.

Това каза унгарският премиер Виктор Орбан, който заедно с министър-председателя Бойко Борисов посети българо-турската граница, съобщаваБГНЕС.

Аз съм готов да окажем всякакъв вид помощ на България, категоричен бе Виктор Орбан.

В Братислава Борисов може да разчита на нас, каза унгарският премиер и добави:

„Всички трябва да разберат, че бъдещето на Европа се решава не в Брюксел, а тук, където стоим. Затова успешната защита на България е в наш общ интерес”.

Той сподели впечатленията си от охраната на границата.

„Тук много точно разбират какъв е действителният живот, няма европейски приказки, тук сме в абсолютната действителност. Най-големият проблем в Европа е наивността, на нея се основава политиката за мигрантите в Европа и затова имаме проблеми и 1 милион мигранти. Това е последица от добронамерената наивност. Когато става въпрос за сигурността, трябва да стоим с двата крака на земята”, коментира Виктор Орбан.

От своя страна министър-председателят Бойко Борисов заяви, че на срещата на върха на Европейския съюз в Братислава ще настоява за незабавна помощ. Основна тема на разговорите в словашката столица е намирането на изход от мигрантската криза.

“Досега, като истинска шенгенска граница на Европа, сме се оправяли сами. Ние изпълняваме дълга си към ЕС и пазим границата. Само че тази година дойдоха две големи плащания – за американските централи и сега, в следващите дни, ще взема решение за руските централи – няма бюджет, който да издържи. Затова в Братислава ще настоявам за незабавна помощ”, каза той.

В петък трябва да се чуе, че на България се помага със 160 млн. евро. Това трябва българите да го чуят, категоричен бе премиерът Борисов.

На въпрос какво ще прави България и ЕС как да се действа, ако Турция пуска мигрантския поток през нашата страна при положение, че Европа отхвърли визовия режим, както се очертава към момента, министър-председателят Борисов отговори:

„За ултиматума през октомври не се говори вече. Хубаво, лошо – споразумението с Турция работи, мигрантската вълна е в пъти по-малка и вече имаме възможност да я овладеем”.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене