Македонски сайт взриви скандал с афера за българско гражданство, замесено семейство от Кюстендил

Мъж и жена от България били отвлечени в Тетово, гръмна информационната агенция MK NEWS. Съпрузите от българския град Кюстендил се спасили от плен, бягайки от хотел в Тетово. Двамата се придвижили на автостоп до Скопие, където са съобщили за случая.

Кюстендилците пристигнали в Тетово на 8 септември и в заведение за обществено хранене се срещнали с двама тетовци, на които трябвало да подпишат документи, за да могат македонските граждани да получат български документи за самоличност. Но се появили някои недоразумения и проблеми, защото тетовците поискали единият от тях да сключи брак с българската гражданка. Тя не била съгласна с това, тогава един от тях извадил нож и заплашил съпруга, че ще му го забие, така че е по-добре да подпише документа, след което двамата били заведени принудително в хотел в Тетово. За да не избягат, македонците им взели личните карти и 150 лева.

По-късно кюстендилци успели да избягат от хотела и на автостоп да стигнат до разклонението за с. Глумово. Оттам се придвижили до полицейския участък Гьорче Петров, където съобщили за случая. Полицията се опитва да идентифицира и да намери тетовците, както и да изясни всички подробности по случая.

„Нямаме такъв сигнал”, в това е категоричен старши комисар Елиан Стамболийски, директор на Областната дирекция на полицията в Кюстендил. Според него от 8 до 11 септември сигнал за опит за отвличане на български граждани в Македония не е подаван.

„От вас чувам за подобен случай, никой не ни е информирал, а и за ставащото на територията на чужда страна българските граждани не са длъжни да информират в родината си”, каза Стамболийски. Той декларира, че ако се обърнат, за помощ към него, ще направи всичко в рамките на закона, за да помогне на потърпевшите.

„Едва ли е вярно това, което пише”, коментират кюстендилци, като обясняват, че Тетово се намира на около 300 километра от Кюстендил и жителите на региона не ходят там на пазар, а македонските граждани, които искат да се сдобият с български документи, идват в Кюстендил, тъй като институциите, пред които се подават, са тук, на място. Нелогично е българите да ходят там”, коментират живеещите в региона.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене