Гастарбайтер осъди ОД МВР в Благоевград, обиден от заяждане на полицаи

Гастарбайтер осъди ОД МВР в Благоевград да му плати 400 лева обезщетение за причинени неимуществени вреди заради издадено Наказателно постановление, което по-късно е отменено от Районния съд.

Историята се развива в началото на 2019 година. В. Ц. се прибрал за празниците у дома от Англия, където работел от години. Пристигнал си в родината с колата и през един януарски ден решил да отиде да види приятелката си. Той спрял автомобила си пред дома на момичето, на определеното за това място. В момента, в който спрял, чул подсвиркване от разстояние от около десет метра. Обръщайки се, видял полицаи, които му поискали документи за проверка. Казал им, че са в колата, върнал се към нея, и тогава започнало заяждане, според свидетелските показания.

Униформените служители му свалили номерата на колата, а по-късно на мъжа е издадено наказателно постановление и му е наложена глоба от 2000 лева. Освен това му била отнета шофьорската книжка за две години за извършено от него административно нарушение по член 174, алинея 3 от Закона за движение по пътищата.

По-късно обаче Наказателното постановление е отменено от съда, а пострадалият мъж внесъл искова молба срещу полицейската дирекция в Благоевград. Той не успял да се прибере с колата в Англия, поради което трябвало да лети със самолет. Взел кола под наем, а всичко това било разходи. През месец май ищецът отново си дошъл, взел пак кола под наем, стигнал до успокоителни, защото това го напрягало.

От показанията на неговия брат в съдебна зала станало ясно, че В. пребивавал в Англия и си идвал в страната само за празниците. Когато дошъл в Благоевград отишъл на гости при приятелката си, спрял с колата и излизайки от нея и движейки се вече пеша, бил настигнат от полицаи, които му поискали документи за проверка. Той се е върнал към колата за да им ги даде и започнало заяждане от страна на полицаите.

Административен съд – Благоевград прие претърпените болки и страдания на гастарбайтера, причинени от отмененото Наказателно постановление и уваи претендирания иск за неимуществени вреди. Съдът реши, че полицията трябва да плати на ищеца обезщетение от 400 лева.

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене