Счетоводителка откраднала 400 хиляди лева от социално слаби

Точно толкова е взела дамата виртуоз в продължение на 12 години, без да бъде заподозряна

Абсурдният сюжет е от град Вълчи дол, разследването по него приключи преди дни и чиновничката отива на съд. Как е възможно години наред незабелязано да се присвояват стотици хиляди левове от хазната и коя е жената, успяла да измами системата. 44-годишната Надежда Стоянова е обвинена в присвояването на 390 102 лева от бюджета на Агенцията за социално подпомагане.

Tя отговаряла за заплати, пари за издръжка и за помощите на стотици хора във Вълчи дол. Те си получавали парите, но чиновничката дублирала документи за вече начислените суми, а от Агенцията в София одобрявали плащанията. Техен получател по документи се водела дирекцията във Вълчи дол, но парите влизали по сметки на счетоводителката. Стоянова работи в Социално подпомагане от 2002 до 2014 година, когато е уволнена. Никой там не е разбрал, че тя присвоява пари.

Измамата за пръв път е хваната от банкова служителка. През 2013-а служителката забелязва, че над 15 хиляди лева отиват по лична сметка на счетоводителката. Преводът бил спрян, но Надежда наредила същото плащане по друга своя сметка в друга банка. От Агенцията в София признават, пред 24 часа, че били сезирани от банката, но не отговарят на въпроса защо над 10 години никой не е хванал престъплението и как контролират движението на парите от бюджета си.

А бившата им счетоводителка – внучка на бивш полицейски шеф, е със забрана да напуска страната. Работи на друго място и отказва контакт с медии. Баща й – доскоро учител, твърди че кражбата била заради тежко заболяване. От прокуратурата посочват, че чиновничката знаела за слабостите в системите за отчитане на документите по банка и се възползвала успешно от тях. В къщи пък обяснявала, че парите са от спечелени европейски проекти. За хората във Вълчи дол, които разчитат на помощи за дърва и храна, остава необяснимо как Надежда е успяла да открадне толкова пари от хазната. Наказанието, заплашващо счетоводителката, е от 10 до 20 години лишаване от свобода.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене