Здравният министър П. Москов разследва решение на ТЕЛК – Благоевград, издадено за 1 г. на инвалид от Гоцеделчевско

Здравният министър Петър Москов започва проверка на решение, издадено от ТЕЛК – Благоевград, с което бивш строител от с. Скребатно с прекъснат нерв по време на операция е получил степен на инвалидност 84% само за 1 година, въпреки че той едва се придвижва с патерици, на памперси е, след операцията станал напълно импотентен, освен това съдебномедицинската експертиза е доказала, че състоянието му е необратимо, тоест така ще остане до края на живота си.

Независимо от жестоката участ на 50-годишния Ралин Велинов Куйбишев от с. Скребатно, решението на ТЕЛК го задължава всяка година да се явява отново на преглед, за да доказва абсурдното – че нервът му продължава да е прекъснат.

Случаят на Куйбишев е описан в питане до министър Москов от столичната депутатка от Патриотичния фронт д-р Султанка Петрова, която го депозира на 7 септември т. г. Сигналът й е озаглавен „Относно злоупотреби със служебно положение на ТЕЛК при издаване на експертни решения на лица с трайни и дефинитивни увреждания, в конкретика – необосновано малък срок на ЕР на ТЕЛК, издадено от МБАЛ Благоевград АД“.

Въпросното експертно решение на ТЕЛК, издадено за срок от 1 г., е под №1466 от 25.05.2016 г. и е подписано от членовете на Първи състав на ТЕЛК към МБАЛ – Благоевград, става ясно от депутатското питане. В експертното решение подробно е описано, че състоянието на Куйбишев е „след двукратни операции по повод дискови хернии, извършени през октомври 2009 г. и февруари 2010 г.“.

„Така освен че човекът е бил оперативно осакатен за цял живот, поради което има сериозни двигателни затруднения и други „екстри“, които не са му били присъщи преди приложеното му „лечение“, то сега битието му допълнително се затруднява и от принудата да се придвижва ежегодно от гоцеделчевското село, в което живее, до Благоевград, за да доказва, че нервът му не е регенерирал или по някакъв чудодеен начин състоянието му не се е подобрило“, описва емоционално настоящето на Куйбишев депутатката, която е хуманитарен лекар.

Случая „Куйбишев“ всъщност д-р Петрова го ползва като довод за промяна на чл. 69, ал. 1 от Наредбата за медицинската експертиза, приета с ПМС №87 от 05.05.2010 г., според който „срокът на инвалидността е от 1 до 3 г. в зависимост от характера на увреждането, динамиката на неговото развитие и възможностите за възстановяване“. От друга страна, ал. 4 на същия член гласи: „При дефинитивни състояния без възможност за пълно или частично възстановяване се определя пожизнен срок на инвалидността“. В наредбата обаче не се уточнява кое състояние се счита за „дефинитивно“, поради което тълкуването и практическото приложение на тези разпоредби е оставено изцяло във властта на ТЕЛК-овете.

В заключение депутатката е поставила 2 въпроса на министър Москов – ще предприеме ли мерки за промяна на въпросната наредба и ще възложи ли проверка на ТЕЛК решението, получено от Ралин Куйбишев, „с оглед установяване съображенията на Първи състав на ТЕЛК – Благоевград, с които е определил срок 1 г. на горепосоченото експертно решение“.

До вчера министър Москов още не бе отговорил писмено на депутатката. Случаят с Ралин Куйбишев обаче е доста показателен за недообмислената наредба, караща инвалиди с ампутирани крайници всяка година да ходят да доказват, че не са им поникнали нови такива, както и по въпроса с лекарските грешки.

Операциите от дискова херния Куйбишев прави при д-р Филипов от частната болница „Св. София” в столицата, собственост на докторското семейство Мазнейкови от Петрич. Там го изпраща гоцеделчевската невроложка д-р Янкуловска, след като хапчетата, които пие години наред за болките в кръста, спират да му действат. След първата операция Куйбишев живее цяла седмица без болка, когато изведнъж краката му отказват да се движат. Човекът се връща обратно при д-р Филипов, който му казва, че има 5 дискови хернии и трябва да бъде опериран още веднъж.

След втората операция човекът спира да усеща левия си крак. Лекарят го уверява, че с рехабилитация ще се оправи, но това така и не се случва. Тогава се появяват и проблеми с незадържането на урината и фекалиите, а като капак строителят губи и ерекцията си.

Третата му операция в същата болница е през 2011 г. при хирурга д-р Златев, но и от нея няма никакъв резултат. По-късно в болница „Св. Анна” лекарите му казват, че вече не може да се направи нищо за състоянието му и няма смисъл да се подлага на повече операции.

Тогава Куйбишев се среща с дупничанина, бивш зам. министър за здравеопазването и бивш депутат и СДС лидер в Кюстендилска област, д-р Стойчо Кацаров, основател и председател на Центъра за защита правата в здравеопазването и адвокат на центъра, и завежда дело срещу болницата на Мазнейков. Куйбишев претендира за обезщетение от 230 000 лв. – 50 000 лв. от тях са за нанесени неимуществени вреди, а 180 000 лв. са пропуснатите ползи за Ралин. Делото е заведено в Софийския градски съд.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене