Елисавета Каменичка с номинация за Голямата награда „Сирак Скитник 2020”

Елисавета Каменичка – директор на Радио Благоевград е сред номинираните за годишните награди „Сирак Скитник 2020“ на БНР в категория Голямата награда „Сирак Скитник 2020” за значим принос в развитието на Българското национално радио.

Елисавета Каменичка е директор на Радиото на Югозапада вече 14 години. Още преди да поеме този отговорен пост, тя работи като отговорник на екип „Реклама“ в регионалното радио, така й се събират 25 години работа в Радио Благоевград. Под нейно ръководство радио-програмата се радва на изключително голям рейтинг.  В предаванията се набляга на регионалните акценти, задължителен е плурализмът, търсят се гледните точки на обикновените хора от малките населени места, героите са те –слушатели. За това и слушателите създават два фен клуба, които се превръщат в малки общества. Освен тях е създаден и Клуб на естетите – хора, които имат афинитет към изкуството. Елисавета Каменичка превърна фоайето на сградата на Радио-телевизионния център в Арт салон, като даде възможност на едно пространство да придобие съвсем друг смисъл – тук дебютират млади художници, тук показват свои произведения утвърдени автори, тук си дават среща съмишленици в една мисия – малкият свят в малкия град да бъде по-красив и съдържателен.

 

Голямото концертно студио на Радио Благоевград, подобно на Студио 1 на БНР, се превърна в нова естетическа територия, което е от изключителна важност за малкия град. Тук се провеждат десетки концерти, премиери на книги, на филми, творчески срещи, културни събития в различен формат, повечето от които са организирани от екипа, който тя ръководи.

Нейна е идеята и реализацията на проекта „Инвестирай в младостта“ в подкрепа на млади хора в различните сфери на интереси – от спорт, през изкуство, до наука. Последователността на конкурса за млади таланти „Звезди в Радиото“ е показателна – десет години този конкурс издирва и поощрява в изпълнителското музикално изкуство ученици от цяла Югозападна България. Десетки са фестивалите в региона, на които присъства Радио Благоевград като партньор и съмишленик, за да открива млади таланти и да им дава възможност за първи професионални записи. Продуцирани от Радио Благоевград са дискове, сред които на Мъжка фолклорна група „Банскалии“, „Струнни приказки“, „Con Amore“ и други, като всеки един тях има съвременна и въздействаща концепция за богатото културно наследство на Югозападна България. Един от значимите продукти е „Земя на песни“, който представя фолклорни образци, свързани с 14-те общини на Благоевградска област. „Земя на песни“ бе превърнат в един грандиозен спектакъл, който бе представен на 45-тата годишнина на Радио Благоевград в големия салон на Драматичния театър в Благоевград.

За Голямата награда „Сирак Скитник 2020” Елисавета Каменичка е в надпревара с Програма „Хоризонт“, Интернет сайта на БНР, Програма Радио София, Даниела Късовска, ръководител отдел „Информация“ в Програмна дирекция, Главна редакция „Радио България“, Дирекция „Дигитални проекти“, всички технически екипи на БНР в София и регионалните радиостанции.

 

Голямата награда „Сирак Скитник 2020“ и годишните награди на БНР ще бъдат връчени в навечерието на Световния ден на радиото на тържествена церемония на 12 февруари след новините в 19.00 часа.

Събитието ще се излъчва в ефира на програмите „Хоризонт“, Радио Благоевград, Радио Пловдив и Радио Шумен и ще се стриймва на bnr.bg и във Фейсбук страницата на Българското национално радио.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене