Поздравителен адрес от д-р Атанас Камбитов по повод 6 септември към гражданите на Благоевград!

Уважаеми съграждани!

6 септември е велика дата за България, за нас, всички българи.

На тази дата през 1885 година българският народ за пореден път доказва своето величие, родолюбие и храброст, дръзвайки да обяви Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Трудно е да се изправиш сам пред проблемите и препятствията, както България прави тогава, заставайки пред Великите сили и защитавайки своето право. В онзи септемврийски ден България си възвръща част от това, което й принадлежи.
Неслучайно девизът на Република България е „Съединението прави силата“. Тази всеизвестна българска максима ни е завещана още от времето на хан Кубрат и сме длъжни да я следваме.

Всички ние трябва да сме горди, че сме част от история, пропита с борбеност, патриотизъм, с единство и величие на един народ, вложил всичките си усилия в каузата за обединението и свободата. Наш дълг е да предадем тази история на идните поколения, на нашите деца, да ги запознаем с нея, с миналото ни, с надеждите и усилията, с които са белязани годините, прекарани в търсене на мечтаната свобода и да ги направим съпричастни към гордостта от акта на обединението на България.
Честит празник, българи! Нека знаем, нека помним, нека съхраним историята на България, такава каквато е!

Д-р Атанас Камбитов
Кмет на община Благоевград

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене