За поредна година бе почетена традицията и пак различни поколения служили в Гранични войски отбово се събраха

Така бе почетена една от най-трудните не само военни професии в България допреди 1989 г
Не бяха малко граничарите, бившите сержанти и офицери от Гранична полиция, които заедно със съпругите си почетоха 70 -годишнината на Гранични войски и Деня на българските гранични войски. Организатор на традиционното тържество e единственият в страната Клуб „Граничар“ – Благоевград.
Приветствие към празнуващите  и разказ за историята на гранични войски поднесе о.з. подполоковник  Давидков. „През 1946 година са създадени Гранични войски. Всички ние, които сме били част от гранични войски, дадохме най- хубавите години от нашия живот, за защита на границата на Родината. За нас тя беше и продължава да бъде не само линията, от която започва и свършва България, а линията от която започва и свършва всеки от нас”, каза в словото си Давидков за отминалото време. Времето, в което те трябваше да бранят границата на България дори в буквален смисъл с живота си родината като за тяхна грешка можеха да платят поколения техни близки.
Кметът на Община Симитли Апостол поздрави всички граничари с поздравителен адрес. „Не се съмнявам, че по време на празника Вие ще сведете глави и ще почетете паметта на ония ваши бойни другари, загинали в защита на родната ни граница. Пожелавам на Вас и вашите семейства здраве, дълголетие, самочувствие и оптимизъм”, отбеляза в обръщението си  Апостолов.
Юбилейни грамоти бяха връчени от Никола Николов на присъстващите гости, а на всички граничари бяха връчени медали.
Естествено, че това бе повод да се видят стари приятели, да си поговорят за миналото и настоящето, да потърсят заедно бойния дух от тяхното време, за да го предадат на днешното поколение.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене