Полицаи съгледвачи провалили акцията в Лясковец

полиция

Загиналият командос от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) Емил Шарков е жертва на недопустима некомпетентност и небрежност, проявена от полицаите в търновската областна дирекция на МВР, пише вестник “Труд” в днешния си брой. Това става ясно от служебните проверки на кървавата акция за задържането на въоръжения и опасен психично болен в Лясковец.

Баретите от СОБТ атакували къщата на Петко Петков по план, изготвен съгласно снимки и описания, предоставени им от местни полицейски съгледвачи.

Само че съгледвачите, пратени да фотографират къщата на улица “ Капитан Дядо Никола“, се държали така, че моментално  били забелязани от Петко и майка му Стефанка.

Предупреден по този начин за предстояща атака от сили на реда, параноичният тип се приготвил за война.

Така пристигналите на 14 март командоси попаднали на засада.

Ето фактите

Операцията на СОБТ е планирана седмица преди да се проведе по искане от Областната дирекция на МВР (ОДМВР) във ВеликоТърново.

Още на 28 февруари, на работна среща в СОБТ,  барети, криминални психолози и спецове от националната полиция анализират информацията за лудия, който пише жалби до всевъзможни инстанции, барикадирал се е в къщата си, сипе от терасата  заплахи, въоръжен е  и би могъл да застреля съседи и деца. Институтът на МВР получава задача да обрисува привичките и характера му, а ОДМВР – да разузнае обстановката вътре и около дома му.

На втора среща в националната полиция след няколко дни натоварените с тези задачи представят снимки и схема на жилището, както и психопортрет на опасния болен и въоръжен човек.

„Петко Петков е емоционално нестабилен, склонен към агресивно поведение с цел самозащита и отмъщение. В критични ситуации би реагирал импулсивно и необмислено. Агресивното му поведение може да бъде насочено както към случайни граждани, така и към майка му и него самия“, заключават психолозите. И препоръчват (забележете!): „Предвид това е нецелесъобразно с него да се водят преговори, дори и за печелене на време. Преговорите биха му осигурили време за по-ефективно противодействие и биха увеличили риска. Препоръчително е действията да бъдат бързи и изненадващи с цел намаляване до минимум на ответна реакция от негова страна.“

Направен е план за бърза и изненадваща атака.

Но каква ти изненада!

Два дни по-рано оперативен от ОДМВР отива да снима нарочената за проникване кооперация. Само че го прави по начин, в резултат на който „между него и служителя е установен жестомимичен контакт“, пише в рапорта. С доста голяма степен на сигурност можем да предположим, че Петко му е показал среден пръст от терасата. Така или иначе, полицейският Джеймс Бонд обикалял с вдигнат фотоапарат, а пищовът под сакото му се виждал – случайно, или по някаква приумица.

Отделно на адреса на душевноболния бил изпратен районният полицейски инспектор със задача да снима тайно пътната му врата – става ли за разбиване с крак, или не става. Дали се е опитал да остане незабелязан? Може би, но отишъл там в пълно бойно снаряжение и с фуражка на главата.

Параноични и без това, лудият Петко и майка му разбират, че ченгетата се готвят да ги посетят и се приготвят за война.

„Видяхме, че ни снимат, разбрахме, че ще ни направят  въоръжено нападение и се стегнахме за отбрана“, казала Стефанка на полицаите след края на кръвопролитната операция.

Бойна готовност

В параноята си Петко превърнал дома си в средновековна крепост.

Това става ясно, след като срещу него е образувано дело за убийство и се прави обстоен оглед на жилището му.

Полицаите откриват отвън над 100 гилзи, изстреляни от него  – явно, че е водил яростно сражение. Прозорците му са като непристъпни бойници. Пред един от тях е поставен като щит радиатор, а върху него – оръжие с патрон в цевта. Пред друг от тавана до пода висят въжета, на които напречно, през 20-ина сантиметра, са закрепени дебели дървета. Трети е защитен  от  вертикални стоманени пръчки, дебели колкото палец, свързани с дървени прътове, закрепени хоризонтално. Плетеница от тел и въжета завършва паравоенното изобретение.

Над пердетата са окачени стари чаршафи – така, че да няма видимост отвън през тях.

В една от стаите – общо 8 на брой, е намерена противогазова маска и кутия с филтри за нея.  На леглото е метнат син шлифер със защита под хастара – плочи от четири дебели листа ламарина, нещо подобно на стара ризница.

Арсеналът стига за сражение: гладкоцевна ловна пушка, две автоматични ловни карабини, ловен автомат „Байкал“ с патрон в цевта, газов пищов и други… Боеприпасите са над 300 от всякакъв калибър – в чекмеджета и картонени кутии зад вратите.

Входната врата на апартамента е барикадирана с пружина от легло, облегната на вратата и застопорена в ъглите с 4 дървени талпи.

На кухненската маса – пълнител от автомат, пластмасова кофа с пълнители за ловни карабини и патрони в три картонени кутии!

В коридора гилзите са образували килим.

Една от стаите е превърната в бункер, обзаведен сякаш в очакване на края на света. Зад прозорците – метални шини, вратата – със секретна брава тип „греда“. При огледа е отворена с контролиран взрив, няма как иначе. Вътре има запаси за година – мъжки и женски дрехи, консерви, съдове, вода, безалкохолни напитки, лекарства, фенери, свещи, батерии, протеини, анаболи, протовогази, козметика…

Атаката

На 14 март в 6,00 часа баретите подхождат към дома на Петко Петков по предварителния, отрепетиран до секунда план.

Ето какво разказват, независимо един от друг, двама от тях:

„При подхода и проникването в жилището на Петков през терасите и прозорците го призовахме с отчетливи викове: „Полиция, предай се!“ В отговор се чуха изстрели от вътрешността на къщата към проникващите в нея служители. В това време част от осемте  стаи бяха овладени. Петков продължи да стреля. Ранени бяха двама служители на СОБТ в ръцете…

В 6,10 след повторна покана „Предай се!“ той привидно се съгласи. Разпоредено му беше да приближи и да остави оръжието на земята. В този момент ние бяхме прикрити с щитове и се намирахме на терасата. Петков привидно вдигна оръжието си, уж да го остави на земята, но произведе изстрел – внезапно! При това колегата Емил беше ранен смъртоносно в главата.“

Разплата

Прокуратурата съобщи, че започва проверка по чл. 387 от НК (за неизпълнение на служебни задължения) срещу служители от ОДМВР-Търново и РПУ-Горна Оряховица. Ще се проверяват и полицаите от служба КОС – какво точно са предприели, след като разрешенията за оръжията на опасния луд са изтекли.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене