Без категория

Националния печат

печат

“Капитал Daily”

Кремъл си прибра Крим и Севастопол

След като късно в понеделник руският президент призна за независими Кримската република и град Севастопол в Украйна, броени часове по-късно той обяви анексирането им. Сред аплодисменти на извънредно обръщение пред Федералното събрание – съвместно заседание на двете камари на парламента на Русия, губернаторите и представители на обществеността, той даде начало на процедура, която вероятно ще отнеме около седмица.

“Сега”

Над 20 опасни градини и училища заплашват живота на децата

В 22 детски градини и училища в страната животът на децата е заплашен заради конструктивни промени по сградите и покривите, преустройства на цели етажи и на отделни помещения, за които няма документи или не са узаконени по съответния ред. Това показва проверка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) заедно с представители на регионалните здравни инспекции и на пожарната в 3606 държавни и общински училища и забавачки в цялата страна, строени преди повече от 10 г.

Войната на кабинета с ЕРП-тата води до по-скъп ток

До ново поскъпване на тока може да доведе войната на управляващите с ЕРП-тата – ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго -Про“. Това се разбра от думите на председателя на ДКЕВР Боян Боев. Вчера политици от всички цветове, експерти и шефове на енергоразпределителни дружества се надпреварваха да дават мнения по спора между дружествата и НЕК, свързан с неизплатени стотици милиони за ток от зелени централи.

Прокуратурата подхваща МВР за разрешителните за оръжия

Главният прокурор Сотир Цацаров е наредил проверка на всички разрешителни за оръжия в страната. Това съобщиха вчера от държавното обвинение. Проверката е провокирана от неадекватната акция на МВР в Лясковец в петък, при която незаконно въоръженият Петко Петков уби спецполицая Емил Шарков и рани трима негови колеги. По принцип цялата дейност е под контрола на МВР, но сега обвинението ще провери как тя е извършвана през годините.

“24 часа”

Кабинетът купува 529 нови знамена, не са сменяни от 6 г.

529 знамена – 277 на България и 252 на ЕС, купува Министерският съвет. За тях са отделени 58 000 лв., става ясно от обществена поръчка на правителството.

Знамената са предназначени за граничните пунктове, областните управи и администрацията на Министерски съвет. Целта е да се подменят всички флагове по граничните пунктове и държавните институции.

“Стандарт”

Пуснаха Брендо, хванаха Дарко

Соченият за кокаинов крал на Европа – Евелин Банев-Брендо, от снощи е по пантофи в боянската си къща. В същото време най-издирваният наркотрафикант на Балканите – Дарко Шарич, бе задържан от сръбските и черногорските полиции.

Игра на нерви преди търга за “Химко”

Напрежението около „Химко“ ескалира преди насрочения за днес, 19 март, таен търг за продажба на активите му. Оказва се, че не само „Химко“ АД има претенции на собственик, но и създаденото, за да оздрави торовия завод „Ново Химко“. Макар че това дружество не се справи с намеренията си да пусне предприятието, което отново влезе в процедура на ликвидация, синдикът му Елин Топалов е поискал пред окръжния съд обезпечение на бъдещи искове за собственост. Това на практика означава съдът да реши кой притежава завода.

“Труд”

1 милиард лева от ЕС за борба с безработицата до 2020 г.

Около 1 млрд. лв. (56%) от бюджета на оперативната програма “Развитие на човешките ресурси” (2014-2020 г.) ще се използва за пряка борба с високата безработица сред младежите и по-възрастните българи, както и за намаляване на броя на хората, които нито учат, нито работят. Това става ясно от последния работен вариант на програмата, който България е изпратила в Европейската комисия за съгласуване.

“Монитор”

Създават културна полиция

Министерството на културата е започнало работа по създаване на „културна полиция” или полиция в областта на културата, обяви вчера министър Петър Стоянович, който заедно със заместничката си Велислава Кръстева представи на специална церемония пред медиите две уникални културни ценности, върнати на държавата.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене