Цената на боровинките в Гоцеделчевско удари 9 лева

9 лева удари цената на черната боровинка в Гоцеделчевско. Реколтата на фантастичния горски плод тази година е ниска поради жегите и недобросъвестните берачи, които след себе си оставят опустошени огромни площи с боровинки, които тази година не дадоха плод и изсъхаха, коментират горски служители и експерти.

Заради слабата реколта цената на черната боровинка е с 50 % по-висока от миналогодишната. Според търговците основната причина е студената пролет и горещото и сухо лято тази година.

Въпреки че набирането на 1 кг плод отнема време и усилия за почистването на младите плодчета от листата, както и трудните условия, в които се осъществява брането, купувачите са категорични, че цената за килограм е рекордно висока. Това се отразява и на търсенето и потреблението, които също са свити наполовина.

Цели масиви от боровинки са изсъхнали в сатовчанския балкан от сушата и безотговорното бране, което се извършва предимно от роми. Още в края на юли те разполагат катуни навсякъде, където растат боровинки, във високите части над Гоце Делчев.

Съществена роля за високата цена тази година играят и прекупвачите, които също наемат цели ромски катуни да берат за тях боровинки. Те изкупуват от тях набраното по 1,50-2 лева за килограм, след което ги предлагат в тържищата в региона на рекордните 8-9 лева за килограм, коментират берачи и потребители.

В по-добра природна среда растат и зреят боровинките и горските ягоди в балкана над гоцеделчевското село Брезница, съобщиха хора от селото. Освен заради височината, боровинките в този район се пазят от катунарската беритба, след която не остава нищо за следващата година.

По-добрата реколта в балкана над Брезница се дължи и на почвата, която почти целогодишно запазва влажността си. Берачи от селото и околните населени места обаче също са на мнение, че въпреки даденостите тази година реколтата от боровинки и в техния балкан е доста по-ниска в сравнение с други години.

Няма боровинки и в гърменското село Рибново, което е традиционалист в брането и предлагането на вкусния и много полезен за здравето горски плод. Много от местните, които за зимата се запасяват с компоти и сладка от боровинки, не са го направили поради липсата им, се оплакаха жители на Рибново.

В научните лаборатории българската боровинка е доказана супер храна, която по нищо не отстъпва на прехвалените американски или канадски боровинки, но е необходимо да се положат максимални усилия за нейното запазване.

И горските ягоди, които също са истински еликсир, са застрашени от изчезване в балканската част около Гоце Делчев и района на Сатовча по същите причини – недобросъвестно бране и промяна в традиционния, предимно влажен балкански климат, е мнението на специалистите.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене