Как един тютюнев склад стана петзвезден хотел в Драма Μια καπναποθήκη πέντε αστέρων στη Δράμα

С такова заглавие – закачка вестник Катимерини представя най-новата инвестиция в сферата на туризма в Гърция.

MANOLIS LEDAKIS

“Влюбвали ли сте се в сграда? Е, на мен ми се случи”, разказва предприемачът Манолис Ледакис за 12-годишната си одисея по превръщането на стар тютюнев склад в петзвезден хотел. Той е от Крит, а складът от 20-те години на ХХ век е в град Драма и години наред бе обявяван за продан, пише в. “Катимерини”.

Сградата е емблематична за града и през 2004 г. Ледакис я избира за проекта си Hydrama Grand Hotel. Следват куп препятствия – кризата, административни ограничения, технически проблеми, продължителни процедури за промяна статута на склада, обявен за историческа забележителност…

H DRAMA OBSTA

H DRAMA 1

В началото на лятото хотелът отвори врати, като прилежащата сграда за администрацията днес е превърната в ресторант A la Carte. Комплексът с площ от 7500 кв. метра е на едно от най-красивите места в Драма – изворите Св. Варвара и езерото и има своята история. Австрийският архитект Конрад фон Филас го проектира по поръчка на собственика Херман Шпирер. Швейцарецът от еврейски произход навремето е бил сред ключовите търговци с тютюн и в “златния” период за Драма (1914-1924) вдига тук цех за преработка и склад за складиране на тютюн. Екипът на Филас докарва от Австрия не само технически екип, но и дървесина. През 1932 г. сградата е купена от Австро-гръцката тютюнева компания (Afstroelliniki Tobacco Company SA) и до 1974г. е използвана за преработка, след което става склад.

H DRAMA 3

Гръцки архитекти я възстановяват и запазват характерните елементи от 20-те години. Ледакис е избрал името Hydrama, защото според една от легендите то е античното наименование на селището и означава “богат на вода”. Предприемачът споделя още, че често го търсят и други собственици на стари складове, заинтригувани от проекта му, управляван от Ergoepiskeves – компания, специално създадена за случая. Той смята, че в района може да се привлекат туристи с красива природа, лозя и винарни, селски къщи, археологически места и интересната история на крепостта Лисе, близо до българо-гръцката граница, свързана с отбранителната линия на генерал Метаксас от времето на Втората световна война.

http://hronika-bg.com/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене