Благоевградчанка най-бърза при дамите на скоростното изкачване на Черни връх

Вчера се проведе скоростното изкачване на първенеца на Витоша – Черни връх. Повече от 200 смелчаци стартираха супер изпитанието от центъра на София по 17-километровото трасе с повече от 1700 метра денивелация

При жените първа финишира възпитаничката на благоевградския клуб „Младост“ Мая Недялкова, която покори върха за 2.05:56 часа, което е 10-о време сред всички участници. Втора остана Снежина Стефанова с 2.08:11, а трета е 18-годишната Мария Дермеджиева (Валди) с 2.15:26 ч.

Най-бързо до върха на 2290 м стигна Димитър Михайлов, който остава непобеден във всички състезания от веригата FiveMountains2016. 37-годишният представител на „Янтра-Исполин“ финишира за 1.48:37 ч., като изпревари само с 41 секунди Илия Кацаров, трети – на близо 5 минути след двамата – се нареди Ивайло Атанасов от „Зелена стъпка“.

Организаторите продължиха традицията да почитат годишнината от началото на организираното туристическо движение в България така, както в далечната 1895 г. Алеко Константинов и 300 негови съмишленици изкачват Черни връх, за да учредят първото туристическо дружество, легитимирайки една нова философия за отношение към планината и природата изобщо. За да се избегнат обаче претрупаните с хора пътеки към върха и масовката от туристи в района на финала в празничния ден на туристическото движение, който традиционно се отбелязва в последната неделя на месец август, този път организаторите преместиха състезанието с един ден по-рано – в събота.

Рекордът на ВИТОША РЪН си остана 1.36:46 часа. Той беше поставен през м. г. от Шабан Мустафа, а най-доброто постижение при жените от 1.54:30 ч. продължава да е на Милка Михайлова от 2011 г.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене