Божие знамение спасява село Катунци

Лили ЦВЕТКОВА

Божие знамение шокира жителите на най-го­лямото санданско село Катун­ци. Навръх празника на света Богороди­ца десетки щъркели накацаха купола на строяща се църква, носеща името на Бо­жията майка. Поради липса на пари храмът не може да бъде завършен вече десет години.

„Беше нереална картина. Преброих 48 щъркела, които не прос­то на­кацаха върху купола на църк­вата, а го по­криха с крилете си и ос­тана­ха там цяла нощ“, разка­за пред „Запад-ЮГ“ бившият кмет Ге­орги Коцев, който от години е в църковното настоятелство в селото.

Той се натъква на гледката около 19 ч, когато се разхожда с малката си внуч­ка. „Настръхнах. Щях да се блъсна с колата. Не можете да си представите как изглеж­даха толкова много птици, разперили криле от­горе. Всич­ки се бяха скупчили и гледаха – млади, ста­ри и деца. Вярвам, че е добър знак“, спо­деля Ко­цев.

Той е ка­тегоричен, че гледката е истинско чудо за селото, в което има най-много пет-шест щъркелови гнезда.

Местните хора вярват, че невижданото птиче нашествие е божи знак, че църквата трябва да бъде завършена тази година, за да не започне да се руши. Те раз­казват, че още по-впечатлява­що е, че това става дни преди празника на селото, който се отбелязва на света Богороди­ца. Истинските празненства обаче предстоят в събота, когато е годишният събор на Катунци.

„Един човек от селото, кой­то е на повече от 80 години, дядо Велик, ми каза, че такова нещо дори той не е виждал никога. Бя­хме изумени“, обясни Коцев.

„Всички в селото видяха щъркелите и вярваме, че това е добър знак за него и за хра­ма. Пари за завършването му от години няма, все още е на груб строеж. Всички се надя­ваме знамението да означава, че тази година ще се намерят средства“, разказа пред „За­пад-ЮГ“ и настоящият кмет на селото Иван Коричков.

„Храмът трябва да бъде завършен, защото в Катунци има само една малка църква – „Св. Атанас“. Не може село­то, което празнува на света Богородица да няма храм, но­сещ нейното има, и знаците го потвърждават“, заяви Коцев.

ЧУМА И МАЛАРИЯ ПОГУБИЛИ СЕЛОТО

Според най-ран­ните запазени дан­ни на същото място селото е съществу­вало още през 1280 г., разказа пред „Запад-ЮГ“ бившият кмет Георги Коцев.

Тогава там е има­ло мъжки манастир, също носещ името на света Богородица.

Крепостните селяни били използвани, за да отглеждат лози за производството на вино за местния вла­детел. Оттогава село­то е изчезвало два пъти, като единия път населението е било погубено от чума, а другия – от малария.

БЕЛИТЕ ПТИЦИ СА СИМВОЛ НА ЩАС­ТИЕ, БОРЯТ ЗЛОТО

Макар и Библията да определя всички птици с дълги крака като „нечисти”, в повечето случаи щъркелът се разглежда като щастлив сим­вол, основно поради това, че унищожава змиите, които са символ на злото. В този кон­текст щъркелът е свързан с Христос и апостолите му като унищожители на сатанинските създания.

Заради неговото завръща­не всяка пролет в северните страни той се разглежда и като олицетворение на праз­ника на възраждането.

Антична легенда разказва за щъркел, който хранил своя стар баща, което го е напра­вило символ на любовта на децата към родителите. На щъркела се приписва и дъ­лъг живот, поради което той е знак и за дълголетие.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене