БЪЛГАРИЯ СЕ НАЛАГА КАТО АТРАКТИВНА ЛОВНА ДЕСТИНАЦИЯ

С атрактивен и стилен щанд на площ от 250 кв. метра, представящ богата сбирка от над 190 трофеи от различни видове дивеч, България впечатлява посетителите на световното ловно изложение „В едно с природата”, което се провежда в унгарската столица Будапеща. На форума представители на 6-те държавни горски предприятия към Министерство на земеделието, храните и горите, Изпълнителна агенция по горите, дирекциите на природните паркове и Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България” показват целия потенциал на дивата природа в страната, традициите в лова, опазването и стопанисването както на дивеча, така и на неговите местообитания.

Централно място е отделено на световния рекорд от благороден елен с оценка по системата CIC – 273,60 точки, който вече 33 години запазва своите позиции. Експозицията включва и трофея от дива свиня, добит през 1986 г. в „ДЛС Кормисош”, с оценка 158,20 т. по CIC, който в продължение на 30 години беше световен, а към момента е национален рекорд. Сред елитните трофеи е и този от сръндак, отстрелян в „ДЛС Тервел” през 2020 г., оценен на изложението с 214 точки, който е национален рекорд, както и националните рекорди на елен лопатар и муфлон. Паралелно с тях са представени и отстреляни през последните ловни сезони трофеи от различни видове едър дивеч с много добри трофейни качества. Благороден елен е оценен на изложението с 264 точки по CIC, а глиган – със 144 точки, което е показател за устойчиво стопанисване и ползване на дивеча в страната.

В първите дни на изложението щандът беше посетен от министъра на земеделието, горите и храните на Република Словения Йоже Подгорошек, зам.-министъра на климата и околната среда на Полша Едуард Шарка и главния комисионер и организатор на събитието Золтан Ковач. Директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов проведе работни срещи с представители на горски администрации и ловни съюзи на Словения, Словакия, Полша, Сърбия, както и с вицепрезидента на Международния съвет за опазване на дивеча и дивата природа /CIC/ Филип Хармар.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене