Ердоган забрани служби в историческия манастир Панагия Сумела за Богородица

снимка: pateris.com

Тази година в историческия манастир в Трабзон ( Турция) не се предвиждат служби. Позволението на турските власти да се отслужва Св.Литургия в деня на Успение Богородично, тази година беше отменено. Официалните мотиви на турските власти са, че в манастира се извършват реконструкции. Представители на понтийските гърци смятат, че под предлог  за реставрация на  манастира той се затваря окончателно. Турците предвиждат построяването на ски курорт в региона, твърдят те.

През юни 2010 година, след 88 годишно прекъсване, в манастира отново бе отслужена Св.Литургия. Турското правителство дава разрешение на Вселенската патриаршия да отбележи с богослужба Успение Богородично, като по този начин турските власти искат да демонстрират уважение към религиозната свобода и да привлекат туристи в региона, което би донесло икономически ползи за страната. Разрешението манастирът да отваря врати за един ден било постоянно. В края на май, турските власти предупреждават Вселенския патриарх, че разрешението се отменя, без да се уточнява дали отмяната важи само за тази година. Съобщението предизвика огромно разочарование у хиляди понтийци по целия свят и най-вече гърци, които са се подготвили да посетят Трабзон.

Председателят на Международната конфедерация на понтийските гърци Йоргос Пархаридис казва пред Voria.gr, че „това решение няма общо със скорошния опит за преврат в Турция, тъй като е взето по-рано. Посочената причина е реконструкцията. Аз не вярвам, че това е причината. Турция повече няма да позволява да бъде отслужвана Литургия в историческия манастир. Целта им е да бъдат заличени всички елементи, които са свързани с Гърция и Православието“.

Според Пархаридис,  пред Voria.gr, турските власти подготвят проект за построяването на ски писта и център в региона, на разстояние от петдесетина минути от манастира. „Ще бъде построен на височина 2800-3000 метра, върху един зашеметяващо красив връх, върху който ежегодно има сняг.“ Още посочва, че за построяване на пътища до ски пистата, турските власти са използвали взривни вещества, поради скалистия регион. „Поради това върху манастира са нанесени огромни щети и това се използва като оправдание за реконструкция.“ Според туристическа агенция, която организира екскурзии в региона, от много години в Понт „достъпът до манастира е забранен. Невъзможно е за човек да види великолепния бисер на Православието даже от разстояние“.

Според Пархаридис проектът на турското правителство е да измени облика на региона. „Планът е започнал да се осъществява през последните години. От две години църквата „Света София“ в Трапезунд функционира като джамия, докато „Света София“ в Константинопол постепенно се превръща в такава. Същевременно всички православни храмове в региона са станали или джамии, или просто са оставени на запустение“, разказа още г-н Пархаридис.

Манастирът Сумела е една от многобройните древни християнски светини, намиращи се на територията на днешна Североизточна Турция (в областта Трапезунд или Трабзон), недалеч от Черно море и планината Арарат.

Той е изграден върху стръмни отвесни скали на около 1200 метра надморска височина над долината Алтъндере (Altındere), а около него растат внушителни черни борове.

Смята се, че манастирът е издигнат в чест на Пресвета Богородица през 386 г. по времето на император Теодосий I Велики (375 – 395) от монасите Варнава и Софроний. Те дошли по тези земи, носейки със себе си от Атон чудотворният й образ, изрисуван от св. апостол и евангелист Лука.

През следващите векове манастирът много се разраснал; бил покровителстван от императори и местни управници, от които дарили на манастира множество ценни книги и светини.

В сегашния си вид манастирът съществува от XIV век – период на разцвета на Трапезундската империя. През 1340 г. император Алексий III изцяло реконструирал и разширил манастира. Стенописите в основното помещение на манастира изобразяват императора, поемайки короната, поради което някои смятат, че тук е била извършена неговата коронация. Изградена била библиотека, много помещения, издигнати били защитни стени, както и няколко малки църкви около обителта.

Манастирът останал център на Православието в Понт до завладяването на Трапезундската империя от Османската. Впечатлени от мистичния, често забулен от гъсти мъгли манастир, османските султани предоставили привилегии на монасите в Сумела и сами извършвали поклоннически пътувания до него чак до XVIII-XIX век.

През 1916-1918 г. Русия завладяла областта Трапезунд и Сумела. Скоро след това, през 1923 г., местното гръцко население на Сумела е било изселено по решение на властите и манастирът е бил изоставен. Преди да напуснат обителта на манастира Сумела, монасите съхранили повечето манастирски светини и иконата на св. Богородица на (гр. Панагия). От тогава до днес той не е действащ, но привлича ежедневно десетки поклонници и туристи, особено след 90-те години на XX век, когато манастирът е бил реставриран от турското правителство.

hronika-bg.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене