Поругаха гробове на български войници в РС Македония

Две военни гробища са унищожени при строеж на магистрала

Унищожени са две български военни гробища в Република Северна Македония от Първата световна война, в района на град Кавадарци.

„Местни жители се обадиха да кажат, че при строежа на магистрала, която минава покрай град Кавадарци, и двете военни гробища, които са на отстояние 1 км едно от друго, са унищожени“, обясни Виктор Стоянов – председател на фондация „Македония“, пред bTV.

„От двете военни гробища са останали само каменни паметници, на които пише, че това са военни гробища на българската армия“, добави Стоянов.

Той припомни, че тези две военни гробища са официално регистрирани в министерството на отбраната на Република България и са в памет на близо 400 български войници, загинали през  Първата световна война за свободата на българите в Македония.

„Костите на нашите деди са унищожени и разпилени. Там са погребани млади войници“, отбеляза Стоянов.

За случая са уведомени българското външно министерство, министерството на отбраната, както и посолството ни в Скопие.

„Очакваме ООН да направи разследване и да установи нарушена ли е Женевската конвенция от страна, която я е подписала. Това е отговорност изцяло на РС Македония“, смята Виктор Стоянов.

По думите му санкциите, които са предвиждат по Женевската конвенция са индивидуални – те са парични, а при по-сериозни нарушения може да се стигне до Трибунала в Хага, а в общ план страната може да изгуби членството си в ООН.

Елка Василева

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене