Марияна Беличовска: Човек трябва да се храни с всички сетива

Силвия СТОЯНОВА

Не мога да устоя на аро­мата на прясно изпечен хляб. Към него, макар и индиректно, ме върна Марияна Беличо­вска. Всичко за­почна със снимка на изумителен, домашно пригот­вен самун. Видът му веднага от­ключи позабра­вени спомени и върна усещането за топлина и уют. Оказа се, че с него Марияна пе­чели конкурс за производство на органичен хляб на най-известна­та пекарна в Бел­гия – „Le Pain Quotidien“. Тя очарова журито със своята авторска рецеп­та – квас, червено вино, пармезан, зехтин, орехи, бадеми, мащерка и роз­марин. Нейното творение влезе във всички „хлебар­ници“ от веригата.

Марияна кръщава хляба си „Неврокоп“, по името на своя роден град – Гоце Делчев. Там преминава детство й. По-късно жи­вее в София. В началото на 2009 г. съпругът й започва работа в голяма европей­ска агенция в Брюксел и семейството го последва.

Завършила е „Инфор­мационни технологии“ в КБИТ – София. Предстои й пътуване до Ню Йорк, САЩ, където също ще има възможност да пред­стави своя хляб и да научи някои тънкости на зана­ята. Но „Неврокоп“ далеч не е единственият, който е сътворила. Кулинарните й експерименти в тази насо­ка включват какво ли не – сладки картофи, сирена, подправки… И всеки хляб, излязъл от нейните ръце, е наслада за сетивата.

„Обичам хармонията във всяко едно отноше­ние и във всеки нюанс на живота. Обичам да кон­тактувам с интересни и позитивни хора, обичам да подарявам, да пея, да правя хляб… Мечтая за безброй много различни неща…“, споделя Марияна Беличовска.

– Казват, че коренът на всичко е в детство­то. Ваше­то какво беше?

– Да, от­там идва всичко – емоциите, светоусе­щането, любовта. Всичко, което из­гражда ли­чността. Моето детство беше пре­красно, безгрижно и изпъл­нено с без­брой весе­ли мигове. Бях зао­биколе­на от лю­бовта на най-близ­ките ми хора и имах усеща­нето за пълно щастие.

– Как ре­шихте да се занимавате с направата на хляб, какво Ви провоки­ра?

– От много години пра­вя домашен хляб и винаги съм обичала да експери­ментирам в кухнята. Създадох си собствени ре­цепти, защото трудно мога да се побера в някаква рам­ка и защото винаги имам по-добра идея. Преди около година реших твърдо да про­меня начина на хранене на цялото семейство осъзна­вайки, че ключът към това е единствено и само в ръцете ми. Постепенно започнах да чета различни статии, бази­рани на научни изследвания, в които се описва вредата от използването на мая и така се роди стремежът ми да за­почна да правя хляб с квас.

– Спомняте ли си първия опит? Успешен ли беше?

 – Не си спомням да съм имала неуспешен опит… Нещата ви­наги се получават добре, стига нещо около мен да не ме разсейва. Тогава е възможно да забра­вя да добавя някоя съставка. Но и тога­ва се раждат нови и интересни комбина­ции. Например кога­то замесвах хляба за първото си участие в конкурса, бях при­готвила друга комби­нация от брашна, но по грешка взех друг пакет…

– Каква е перфектната ком­бинация и тайната съставка, без която никой хляб не би бил не само вкусен, но и по­лезен?

– Перфектната комбинация е балансът между всички съставки. Ако той е спазен, няма начин да не се получи добър резултат. Ако един се извисява над всички остана­ли, има опасност да се нару­ши хармонията на вкуса.

За да е полезен един хляб, трябва да се спазят няколко изисквания. Първо, трябва да имаме истински домашен квас, създаден изцяло от ви­сококачествено брашно. Вто­ро, търпение за да го отглеж­даме и трето, любов, за да се грижим за него.

Тайната съставка на маги­ята е емоцията, с която рабо­тим и която влагаме в хляба. Тя е огледало на вкуса и на качествата му след това.

– Кои са най-големите за­блуди свързани с хляба, спо­ред Вас? Много хора се при­тесняват да го похапват, за да не напълнеят. Какво бихте ги посъветвала?

– За мен най-голямата за­блуда е твърдението, че хля­бът с мая е безвреден. Абсо­лютно съм убедена, че не е така и ми се иска повече хора да го знаят. Напоследък все повече хора страдат от глуте­нова непоносимост, а маята е един от виновниците за това. Тя развива глутена в тестото и така той свободно се усво­ява от човека. Квасът работи на друг принцип. Неговите микроорганизми разграждат протеина глутен по време на дългата ферментация на съставните му части – амино­киселини и така се получава безвреден за човешкия орга­низъм продукт, който освен всичко му носи и много други ползи.

Ако хората изберат да се хранят с квасен хляб, а той е изработен с гарантирано истински продукти, няма от какво да се страхуват. От този хляб не се пълнее, той е с уникални структура и свой­ства. В това може да се убе­дите единствено и само, ако го пробвате.

– Как е най-добре да съхра­няваме хляба? Някои хора го слагат в хладилник, за да се запази по-дълго време. Пра­вилно ли е?

– Не харесвам хляб от хла­дилник. Ужасно безвкусен ми е… Съхранявам хляба добре завит в чиста и изгладена кърпа и в чиста кутия за хляб. След ден два от направата му обичам да го стоплям лекич­ко на тостера, за да се отвори отново вкусът му. Когато ос­тане по-сух го превръщам в крутони… Ако завивате хляба в найлонов плик той ще оста­не действително по-мек, но бързо ще развие плесен.

– В хляба, с който сте спе­челили конкурса, слагате червено вино, факт, който събужда любопитство. Как Ви хрумна да добавите „Бо­жията кръв“ като съставка и всяко червено вино ли е под­ходящо?

– Исках да създам уникал­на рецепта, която от своя страна да носи духа на на­шите български традиции. Започнах да събирам инфор­мация за хлябовете по наши­те земи и открих, че старите българи са замесвали свои­те хлябове с шира – гроздов сок, преди да е започнала ферментацията му. Открих и някои рецепти с вино. Така разработих своята, която се опитах да пригодя според вкуса и очакванията на жу­рито. Рецепта, в която да има баланс и хармония на вкусо­ве и в същото време нещо изненадващо.

Смятам, че вся­ко червено вино е подходящо за целта стига да е с гаран­тирано качество. Изпробвала съм тази рецепта с раз­лични видове вина и всеки път вкусът и комбинацията от аромати са различ­ни. За рецептата използвах Каберне Совиньон, но и с българския Мавруд вкусът е забележи­телен…

– Човек се хра­ни първо с очите, а Вашите хлябове из­глеждат божествено. Какво означават символите върху някои от тях?

– Благодаря Ви! Да, убеде­на съм, че човек трябва да се храни с всичките си се­тива. Храната трябва да ни носи радост и емоция, зато­ва трябва да ѝ се наслажда­ваме по всеки начин. Някои от хлябовете имат древните старобългарски символи Оренда, носещи изключите­лен заряд и мистичност. Ряд­ко си позволявам обаче да ги рисувам, само в особени случаи.

БЛИЦ АНКЕТА

В началото бе… Любовта

Как започват сутрините Ви… с план за деня и чаша топла вода

Как минават дните Ви… раз­нообразно и забързано

Къде се крие магията на нещата, които правите… във всяко нещо, което правя следвам интуицията си и вла­гам много емоция

Повече мечтател или пове­че реалист… аз съм странна симбиоза между непопра­вим мечтател и истински ре­алист

Имате ли несбъднато жела­ние… да, да свиря на пиано

Обичате… да чета, да се гри­жа за цветята си и да обичам

Вярвате в… доброто начало на човека

Не понасяте… агресията във всичките ѝ форми

Стремите се към… светли­ната на Живота

Няма да забравите… режи­ма на тока през 90-те

Бихте променили… Нищо. Всичко е част от нашия път…

Оптимисти или… Оптимист. Сега и завинаги!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене